Bäst man sitter där på förstutrappen

Bäst man sitter där på förstutrappen med sitt förmiddagskaffe hör man ett omisskännligt brummande bredvid sig. Man tittar dit och ser att åkerhumlorna är i full färd med att samla nektar och pollen i mina nyutslagna gurkörtsblommor.

Humlorna har hittat till min gurkört. Äntligen.

åkerhumla i gurkört

Min gurkört, som jag kämpande drivit upp från frö, trots minusgrader och snö, träget vattnandes, pratandes med och allmänt pjoskat med, bara för att de små plantorna ska trivas och växa sig stora så mina humlor kan få mat. Jag brukar ha ihjäl de flesta av mina krukväxter men de här skulle jag banne mig få att ta sig.

En envis kamp. Och den lyckades. Nu är de största plantorna över halvmetern höga och fulla med blommor. Stora, vackra, blå blommor som ivrigt besöks av humlor och andra insekter. Det brummas på min veranda från tidig morgon till sen kväll. Till och med den vanliga favoriten salvian får se sig nedpetad till plats 2 på humlornas tio-i-topplista.

Nu gäller det bara att hålla dem vid liv resten av sommaren, gurkörtsplantorna. Lika ivriga som humlorna är efter nektarn, lika ivriga är blommorna själva efter vatten. Det kan förstås lösas genom att jag planterar ut dem någonstans på tomten. Mer tillgång till vatten i marken, så att säga. Och det ska absolut göras innan vintern kommer, för att de inte ska frysa i sin kruka.

Men problemet är att humlor är som katter. De lär sig var saker och ting finns. Och där ska de stå kvar så man vet var man hittar dem. Förändringar är otrevligt. Om jag plötsligt flyttar bort krukan med gurkört kommer stor förvirring att inträffa. Min veranda kommer bli full av surrande, frustrerade humlor som undrar vart käket tog vägen. Och det vill jag ju inte.

Så jag väntar ett tag till. Och medan jag funderar på var jag ska plantera dem, njuter jag av humlornas nöjda surrande bara någon meter ifrån mig. Och tar en klunk kaffe till.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bäst man sitter där på förstutrappen

  1. barbra skriver:

    Flytta krukorna en bit i taget:)

    Gilla

  2. Anki skriver:

    Härligt! Där vi bodde förut sådde jag gurkört en gång … sen kom de både här och där över nästan hela tomten i flera år 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.