… eller kanske inte en avsevärd brist på humlor

Det där med humleöverraskningen då? Jo.

Vid entrén till hotellets restaurang växte ett stort bestånd av salvia. Två sorter, till och med, ängssalvia (tror jag det heter) och stäppsalvia. Rejält med salvia, alltså. Stora rabatter. Många blommor. Och det var full kommers. Bin, fjärilar, diverse oidentifierade insekter festade loss rejält i hela salviabeståndet. Det surrades överallt.

Naturligtvis tittade jag närmare. Och se där. Förstås. Humlor. Humlor, humlor, humlor. Överallt. Flera arter. Jag kunde urskilja mörk jordhumla, ängshumla, stenhumla och hushumla. Massor av arbetare och en vacker jordhumledrottning som slogs med övriga insekter om att lägga beslag på bästa växten.

Drottning av mörk jordhumla på salvia

Jag var helt mållös. Vad var detta? Här har jag gått i flera dagar och spanat efter humlor vid varenda vägkant under bilfärdens kisspauser och sett nada. Förutom de där små förfrusna arbetarna på Åsberget, då. Knappt en humlerackare hittills. Och så plötsligt kryllar hela grannskapet av dem. Ett stenkast från hotellrummet.

Inte var de små heller. De här gynnarna var påfallande välväxta. Vårkylan verkade inte ha bekommit dem. Men det är klart. Har man tillgång till sånt här välstånd i form av en salviarabatt, så.

Jag blev stående länge, fascinerad och halvböjd över salviabeståndet, till övriga hotellgästers munterhet och till makens uppgivenhet, innan han ryckte med mig därifrån för att vi inte skulle missa bordsbokningen.

Men nu vet jag vad jag ska plantera nästa gång i trädgården. Ängssalvia.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till … eller kanske inte en avsevärd brist på humlor

 1. Anki skriver:

  Så det kan bli 🙂 Härligt att du äntligen fick se lite humlor! Om du har tid titta in till mig och kolla om det är ängshumla i malvan – vilket jag tror och har skrivit – men det är ju bra om du kollar så jag kan ändra 🙂
  Kryddörter över huvud taget är väl populärt hos humlorna … oreganon som växer mer eller mindre vilt här gillas skarpt 🙂

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Som jag svarade på din blogg – visst är det en fin liten ängshumla i din malva! Och jo, kryddväxter är poppis bland humlorna. Jag funderar på att utöka utbudet från enbart salvia – så tack för tips om oregano! 🙂

   Gillad av 1 person

   • Anki skriver:

    Silvermartorn – den är väldigt populär senare på sommaren … brukar dra mängder med både humlor och fjärilar. Tyvärr vill inte mina blomma i år (för första gången på 20 år) …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.