Alltså, hampdån och brännässla är rätt lika. I alla fall som unga plantor, innan de börjat blomma. Hampdån vill man ha kvar, om man är en humlefantast. Brännässlor vill man inte ha kvar, eftersom – ja. De är inte så kul. De bränns ju. Så när man rensar bort ogräset behöver man veta vad som är vad, så man inte råkar rensa bort sitt värdefulla hampdån.
Som tur är har jag en idiotsäker metod för att skilja på dem. Fungerar felfritt varje gång. Vill ni veta? Okej. Här är den:
När man fattar tag om stjälken upptäcker man att brännässlor bränns och gör ont. Det gör inte hampdån. Upprepa sedan valfritt antal gånger.

(Efter dagens ogräsrensning kan jag meddela att nässlor bränns även genom trädgårdshandskar. Och att det gör ont i flera timmar efteråt.)
Lite nässlor sparar du väl ändå åt nässelfjärilarna 🙂 En del plistrar är också väldigt lika nässlorna när de inte är i blom. Ajajaj … vet precis hur det känns 🙂
GillaGilla
Japp, några nässlor får vara kvar – borta vid komposten. 😉
GillaGilla
Vet inte om du fortfarande rensar brännässlor. Men gör du det så e det bra om du har groblad i närheten. Tuggar du på grobladen så saften kommer ut, å trycker mot det onda så försvinner det onda snabbt. Kan komma tillbaka om du tar bort bladet för tidigt, men då e det bara hålla kvar bladet så länge du känner för det. E väldigt skönt tycker jag. x:
GillaGilla
Tack för tipset! 🙂
GillaGilla