Skillnad på brännässla och hampdån

Alltså, hampdån och brännässla är rätt lika. I alla fall som unga plantor, innan de börjat blomma. Hampdån vill man ha kvar, om man är en humlefantast. Brännässlor vill man inte ha kvar, eftersom – ja. De är inte så kul. De bränns ju. Så när man rensar bort ogräset behöver man veta vad som är vad, så man inte råkar rensa bort sitt värdefulla hampdån.

Som tur är har jag en idiotsäker metod för att skilja på dem. Fungerar felfritt varje gång. Vill ni veta? Okej. Här är den:

När man fattar tag om stjälken upptäcker man att brännässlor bränns och gör ont. Det gör inte hampdån. Upprepa sedan valfritt antal gånger.

(Efter dagens ogräsrensning kan jag meddela att nässlor bränns även genom trädgårdshandskar. Och att det gör ont i flera timmar efteråt.)

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skillnad på brännässla och hampdån

 1. Anki skriver:

  Lite nässlor sparar du väl ändå åt nässelfjärilarna 🙂 En del plistrar är också väldigt lika nässlorna när de inte är i blom. Ajajaj … vet precis hur det känns 🙂

  Gilla

 2. Gunilla skriver:

  Japp, några nässlor får vara kvar – borta vid komposten. 😉

  Gilla

 3. Wendela skriver:

  Vet inte om du fortfarande rensar brännässlor. Men gör du det så e det bra om du har groblad i närheten. Tuggar du på grobladen så saften kommer ut, å trycker mot det onda så försvinner det onda snabbt. Kan komma tillbaka om du tar bort bladet för tidigt, men då e det bara hålla kvar bladet så länge du känner för det. E väldigt skönt tycker jag. x:

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.