Sensommarskräpigt på väggen

”Jaha, här var det skräpigt på väggen”, tänkte jag när jag låste ytterdörren denna tidiga morgon på väg till jobbet. Strax bredvid låset satt något torkat lövskräp på den vitmålade väggen och fladdrade lätt i morgonbrisen. Det hade väl blåst ner från björken i vanlig ordning. Allt är ju torrt och visset ute nu.

Så jag lyfte handen för att fösa bort lövskräpet. Varpå det flyttade sig.

Det var jag inte beredd på. Jag tog ner handen och lutade mig fram. Kikade närmare. Några centimeter ifrån. Och då var det ju tydligt. Det var inget lövskräp. Det var en insekt.

Fråga mig inte vilken insekt det var. Jag har ingen aning. Någon slags fjäril eller, mer troligt, nattfly var det i alla fall. De brukar samlas på väggarna på nätterna i närheten av utelampan eftersom de dras till ljuset i tron att det är en gigantisk hona. Och när jag såg mig omkring såg jag flera insekter á la lövskräp runt om på väggen. Runt om lampan. Ett gäng snubbar som raggade brudar, alltså. Det var vad det var frågan om. Inte visset trädgårdsavfall.

Så jag lät den lille killen och hans polare sitta kvar. Njöt en stund tillsammans med dem av morgonsolen och den sakta stigande augustivärmen innan jag hojade iväg till bussen.

Naturen är full av överraskande varelser.

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.