En viss förvirring råder

Det råder numera en viss förvirring. Men också tacksamhet. Från både humlornas och mitt håll. I båda avseendena. Vi är alltså både förvirrade och tacksamma. Jag ska förklara.

Normalt sett sår man ängs- respektive gräsfrön tidigt på våren. Alternativt sent på hösten. Detta för att då råder gynnsammast gronings- och växtförhållanden. Fuktigt och inte för varmt. Fröna gror snabbare, och dem som såtts på våren hinner etablera sig ordentligt inför säsongen medan de som såtts på hösten hinner sticka upp näsan och få på sig vinterkläderna innan hösten kommer. Väl beprövade odlingsmetoder, i många år.

Sen har man då vår trädgård. Där som bekant den här standarden inte riktigt har följts, så att säga. Det har varit en smula mer oorganiserat. Det började med utskottningen av resthögarna på baksidan från häckplanteringen i våras, med påföljande utspridande av viltåkersfrö. Och ängsfrön. Och lite gräsfrön. Det började gro lite fint. Späda små plantor. Sen kom Macke och röjde bort allt för dräneringsläggning vid midsommar. Varpå vi sådde nya gräs- och ängsfrön på baksidan.

Samtidigt med den första viltsådden på baksidan, före dräneringsläggningen, strödde jag även ut ängsfrön i en utskottad jordhög på framsidan, beskriven som ofrivillig äng nr 2 i tidigare inlägg. Den lämnades därefter något åt sitt öde, eftersom baksidan krävde mer uppmärksamhet, enligt beskrivning ovan.

Nu har en intressant situation uppstått. Vi har uppenbarligen generationsodling på tomten.

Den där extra ängssådden på framsidan, som lämnades åt sitt öde, har blommat för fullt i några veckor med vacker blåklint, klätt, vallmo, mandelblom och annat. Full prakt. Så där en månad försent, ungefär, mot när de brukar blomma. Men humlorna är tacksamma.

I takt med att julitorkan nu givit med sig till förmån för augustifukten har ängsblommorna på baksidan skjutit fart och börjat blomma. Blåklint, klätt, vallmo, mandelblom och annat. De första slog ut i helgen som gick. Sådär två månader försent, ungefär, mot när de brukar blomma. Men humlorna är tacksamma.

Samtidigt som detta utspelar sig står det också klart att inte alla viltåkersfröer rensades bort av Macke. Och nu talar jag inte om min kvadratmeter viltåker. Nej. Det är frön som rasslat med och slagit rot i efterhand på helt andra ställen. Jag har nu flockar med blommande honungsfacelia mitt i idegranshäcken medan bovetet har slagit sig ner i stort sett överallt på tomten. Inte minst i häcken på framsidan. Hur nu det gått till. Men humlorna är tacksamma.

Följden av allt detta är att vi nu alltså har generationsodling. Under hela sommaren har det hela tiden blommat någonting någonstans som inte bort blomma då. Humlorna har haft ständig försörjning av blåklint, gurkört och honungsfacelia. Och det finns fortfarande knoppar kvar. Som sagt. Humlorna är förvirrade, men tacksamma.

Och mitt i allt detta har en ny blomma gjort entré. Den dök upp med den andra ängssådden på baksidan. Och det var den blomman som det här inlägget egentligen skulle handla om. Fast det tog ett tag att komma dit. Den får komma med så här på slutet. Den är vacker och humlorna gillar den. Men jag trots idogt bläddrande i min flora inte lyckats lista ut vad det är. Kanske vet någon av er?

Jag gläds åt vad som blommar i min trädgård. Men nästa år räcker det nog med en generation av varje sort, tänker jag. Om nu jag skulle få bestämma. Vilket är tveksamt.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En viss förvirring råder

  1. Anki skriver:

    Jag gissar på blå snokört … googla på den får du se…

    Gilla

  2. Gunilla skriver:

    Och som vanligt tycks du ha rätt. Det är med största säkerhet blå snokört. Tack! ”Tål även torra växtlägen. Bra dragväxt för bin och fjärilar.”. Stämmer ju bra. Men det står också att den är giftig för kreatur, särskilt hästar. Kanske därför rådjuren låter dem vara ifred. De äter min gurkört istället. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.