Saker som upprepar sig

I naturen är det en del saker som upprepar sig varje år. Och då tänker jag inte på hur snödropparna slår ut i april varje år. Eller när humledrottningarna är i full gång med sina samhällen i början av maj. Eller hur trattkantareller sticker upp sina hattar ur jorden framåt september. Utan på saker som regelbundet återkommer varje år fastän vi inte märker det.

Vi har nu bott i vårt hus i tre somrar. Och jag har insett att det varje augusti är en sak som återkommer men som många missar:

Fågelungarna. Eller fågeltonåringarna, i dess rätta bemärkelse.

Jag stod vid mitt köksfönster och såg ut i det strilande regnet över tomten. Blev varse något som rörde sig under de vissnande toppdånen och häcken där bakom. Det var två bofinkstonåringar som sprang runt, pickandes i regnet. Ut på gräsmattan, pickade i sig frön från toppdånen, ruskade på sig för att få regnet ur fjädrarna. In i häcken igen. Och ut igen. Mer pickande, mer ruskande.

De är så orädda. Det är en fröjd att se dem. Då vet man att häckningen lyckades i år också. Och nu vet jag dessutom att de gillar fröna av toppdånen. Först är det blommor för humlor, sedan mat för fåglar. Ogräs är uppenbarligen bra. Vad trädgårdsmästarna än säger.

Men till höstens fågelmatning blir det nog snarare solrosfrön, tror jag.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Saker som upprepar sig

  1. Anki skriver:

    Så är det … trädgårdsmästarna har fel! Känner du till Slåttergubben? Ett företag i Östergötland som säljer ekologiskt fågelfrö … och har hemleverans. http://www.slattergubben.se/

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.