2 liter på 30 minuter

Vår nedgrävda dräneringsanläggning får jobba hårt dessa dagar. Med 70-100 mm regn på 1,5 vecka är det mycket väta i gräsmattan. Dräneringen hinner inte med, kan jag säga. Men jag låter maken sucka över det problemet. Själv gläds jag istället åt all svamp som poppar upp i skogen, tack vare regnet och höstvärmen.

Så istället för att oroa mig över en dränkt gräsmatta och ruttnande buskar tog jag en tur med en pappåse i skogen. Den här gången tänkte jag vara lite smart. Jag kom ju ihåg var jag kom ut förra gången. Om jag gick upp på samma ställe borde jag hitta direkt tillbaka till det där stället med rätt mycket svamp. Det var ju inom synhåll från vägen. Och så skulle jag slippa irra bort mig igen.

Jag hittade rätt kurva och klafsade upp. Och visst. Jag behövde inte gå många meter in förrän de första trattkantarellerna uppenbarade sig. Det bra stället visade sig vara bättre än förra gången – nu fanns det svamp på betydligt fler ställen i sluttningen.

Jag plockade och plockade. Det fanns hur mycket som helst. Och det trots att någon varit där före mig. Det vet jag för att 1) det var en hel del stumpar efter avplockad svamp och 2) jag hittade de större svampar som mina föregångare missat. Ha!

Det tog mig ca 30 minuter att få ihop 2 liter svamp. Ungefär 100 meter från vägen. I någon slags vid cirkel. Helt otroligt. Trattkantareller är ju också plockningseffektiva – hittar du en kan du vara säker på att det finns flera i närheten. På så sätt får man större utdelning per plockningstillfälle. Gula kantareller bjuder tyvärr inte riktigt på samma garanterade uteffekt, har jag märkt.

Hur som helst. Skogen kryllar av svamp. Ut och plocka med er. Om ni inte vet var ni ska leta – sök upp en sluttning med mycket mossa, blåbärsris och gärna ormbunkar, omgiven av barrträd. Där bör ni garanterat hitta trattisar.

Annons
Detta inlägg publicerades i Svamp, Vatten och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 2 liter på 30 minuter

  1. Anki skriver:

    Grattis till svampskörden! Nu tillhör inte trattisarna mina favoriter, men jag brukar ändå plocka en del för att torka – bra som krydda i såsen om inget annat 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.