Det inte fullt så vilda djurlivet på Mallorca

Som jag skrev i mitt förra inlägg var det skralt med det vilda djur- och växtlivet på Mallorca. I alla fall uppe i bergen och annorstädes utanför hotellområdet. Inne på hotellområdet däremot, fanns det betydligt mer liv. Och då syftar jag inte på den myckna mängden tyska turister. Nej.

Jag syftar på fåglarna. De många fåglarna. Det var fjäderklätt besök dagligen på hotellet. De var inte många till arterna, men de var många till antalet. Dag efter dag kunde vi på extremt nära håll till exempel studera gråsparvar som svepte omkring i stora gäng tills de slog sig ner i vår direkta närhet för att bedjande plira på oss med sina pepparkornsögon. Tonårsgäng kan man väl säga att de var, eftersom det var årsungarna som nu gjorde gemensam sak i tiggerisvängen. Med så många turister (hotellet rymde säkert över 1 000 personer) var det rätt givet att det blev smulor och spill över för en hungrig gråsparv här och där. Jordnötter, kaksmulor, pommes frites – allt gick i. Ungefär som på vilken svensk uteservering som helst, alltså. Skillnaden var väl att man hemma sällan ser gråsparvar bada eller dricka ur hotellpoolen. Flera gånger om dagen. Uppenbarligen är lite – eller mycket – klor inget hinder.

Förutom gråsparvarna var det turkduvorna som regerade stället. Flera par av dem dessutom. Första gången jag fick syn på dem blev jag exalterad i tron att det var någon slags exotisk spansk duva. Men nej. Turkduva. Som vi har relativt gott om även hemma i Sverige. Jahapp. Men det kvittar. De är vackra ändå. Och hotellduvorna var inte lika skygga som turkduvorna hemma. Förstås. Med de kopiösa mängderna jordnötter, kaksmulor och pommes frites som gråsparvarna missade, så.

Och så förstås, sist men inte minst – kaktrutarna. När det gäller trutar känner de flesta till gråtrut, silltrut och havstrut. Vad många inte vet är att det, vid sällsynta platser såsom till exempel hotellområden, badstränder och större uteserveringar, även förekommer ytterligare två arter: glasstruten och kaktruten. På Mallorca var det den senare arten som var vanligast förekommande.

Kaktruten riktar in sig på ovarsamma turisters eftermiddagsfika från poolbaren. Företrädesvis mjuk chokladkaka. Närhelst en intet ont anande turist råkar släppa sin assiett med tillhörande kakbit ur sikte på sitt solstolsarmstöd för någon sekund, är kaktruten framme direkt. Den störtar fram mot assietten, vinklar huvudet åt sidan, öppnar näbben på vid gavel och skovlar in hela den fyrkantiga kakbiten på nolltid. Tre sväljningar och så ligger kakbiten i krävan, hel och hållen. Vilket resulterar i en trut med fyrkantig hals. Man kunde tycka att det skulle räcka. Att det var fullt i truten, så att säga. Men nej. Finns det fler assietter i närheten stirrar nu truten lystet på nästa kakbit. Helt hämningslöst.

Eller som en av de drabbade tyska turisterna sa: ”Er möchte zahlen!” (han måste betala!)

Rödnäbbad trut
Foto: http://www.falknatur.se

I efterhand googlade jag fram vilken trutart det egentligen handlade om. Och svaret tycks vara rödnäbbad trut. Jag valde ett i mitt tycke representativt foto.

Nu har vi avhandlat djurlivet i bergen och djurlivet på marknivån. Nästa och sista område blir då ytterligare ett steg nedåt på nivåskalan. Det vill säga havet. Och det, mina vänner, blev en upplevelse. En riktigt cool en.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det inte fullt så vilda djurlivet på Mallorca

  1. Anki skriver:

    Haha … tänk att det finns såna – kaktrutar och glasstrutar! Ser dem framför mig!I Här i Östergötland finns det korvmåsar och smörkajor!
    Blir spännande att se vad du mötte i havet!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.