Anstormning

Jag vet inte riktigt vad som har hänt. Men någonstans mellan starten på förra årets fågelmatningssäsong och starten på denna tycks vår fågelmatning ha fått ett extremt gott rykte bland de lokala fågelgästerna. Besökarantalet vid säsongsöppningen var nämligen enormt i jämförelse.

Det var strax efter att vi kom hem från resan, ungefär i mitten av oktober, som de första minusgraderna började infinna sig. Därmed var det dags att börja utfodra de bevingade vännerna. Nötter, frön, äpplen och talgbollar. Tänkte att vi börjar lite försiktigt. Var till och med tveksam till talgbollarna, faktiskt. Det var ju ändå flera plusgrader och sol frampå eftermiddagarna. Kanske lite onödigt med så fettrik mat redan. Och vad gällde nötterna – om det skulle komma regn skulle vi ju bara åstadkomma nya skumgummiupplevelser istället för god mat.

Så jag var lite tveksam. Men jag hängde ut alltihop ändå. Beredd på att få slänga en del om ca 1 vecka när det blivit för soggigt.

Men så jag bedrog mig! Redan från dag 1 myllrade det av fåglar vid matningen! Talgoxar, blåmesar, horder av nötväckor, hackspettarna, nötskrikan och en och annan koltrast. Jag har aldrig sett så många fåglar så tidigt på säsongen vid vår matning någonsin!

Jag lekte med tanken att det kan bero på att vi hållit på ett tag. Det är ju nu faktiskt fjärde året vi matar. Kanske har de lärt sig att här finns käk. Samtidigt vet jag ju att genomsnittsåldern för en liten tätting, som en talgoxe till exempel, är rätt kort. Mindre än ett år i många fall. Så det är sannolikt inte så många av gästerna som är återkommande besökare, om jag säger så. Men säker kan jag ju inte vara.

Hur som helst. Det var en trevlig överraskning med en så uppmärksammad säsongsöppning. Även om jag måste fylla på oftare än planerat.

Dags att fundera över om vinterns budget för fågelmatning behöver utökas, med andra ord.

Fågelmatning. Nötskrika på talgbollarna och nötväcka överst.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Anstormning

 1. Anki skriver:

  Samma sak här … full rulle vid fägelrestaurangen! Har den precis utanför köksfönstret och det är så kul att hålla koll på matgästerna. Har hägnat in fågelbordet med kompostgaller så inte Sixten kan ligga precis under fågelbordet – han såg lite besviken ut idag när han gick dit 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Blir litet avis, saknar så att kunna sitta och titta på alla besökarna vid fågelmatningen som jag kunde göra på landet. När man bor i lägenhet är det inte tillåtet att mata på balkongen. Bra att i tid vänja de små liven vid var maten finns, så att de alla är på plats där i slutet av januari när det är dags för den årliga inventeringen av ”fåglar inpå knuten”. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Visst är det lyxigt. En av de största fördelarna med att äntligen få bo i hus. Vi fick inte mata alls, någonstans, när vi bodde i lägenhet. 😦
   Och jag räknar kallt med att jag har hela gänget på plats i januari när det är dags för räkning. Med tanke på att de är så många nu, menar jag. 😀

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.