Brunsttid för vissa

De som kan sin jägarteori vet att november är tiden då dovhjortarna brunstar. Det var alltid lättast att komma ihåg gällande klövdjurens brunst eftersom det verkade så galet. Brunsten brukar äga rum på våren eller sommaren för de flesta djur. När det är varmt, finns käk och man har en hel varm säsong framför sig där ungarna kan växa upp i frid och ro.

Men inte dovhjortarna, inte. Men så är de ju inte inhemska heller. Det vill säga anpassade för ett nordligt klimat. Vilket också får till följd att hjordarna brukar vara ganska lokala. Sörmland och söderut, några klickar av dem, inte alls många. Så även om jag lärt mig att dovhjorten brunstar i november och får skjutas med slug, så tänkte jag mig aldrig att få stöta på någon dovhjort.

Vilket jag, som ni vet, hade fel om. Vi såg fyra dovhjortar strax öster om Grödby, i Nynäshamns kommun, förra våren. Väldigt, väldigt galet, kändes det då. Men naturligtvis askul.

Och i lördags fick vi favorit i repris. På väg till kyrkogården – det var ju allhelgonahelg – här i Haninge fick vi plötsligt bromsa in bilen på den smala slingervägen. Tvärs framför huven skuttade – inte ett rådjur utan en dovhjort. En dovhjort! I Haninge! Maken och jag stirrade på varandra. Sen stirrade vi på den granna tjuren – för det var en sådan, med ståtliga horn – som försvann uppför sluttningen på vår högra sida.

De tycks dra sig längre norrut. Varför vet jag inte. Det verkar väldigt konstigt. Men faktum är faktum. En dovhjort skuttade framför vår bil.

Vi får hoppas att han hittar några brudar bara.

Dovhjort
Foto: Richard Pålsson
ichard-plsson.squarespace.com

Och inte råkade fortsätta för långt till höger. Där ligger nämligen jaktbanan. Fredad under brunsten, förstås, men man vet ju aldrig.

Detta inlägg publicerades i Däggdjur, Jakt och skytte och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Brunsttid för vissa

 1. Anki skriver:

  Vet inte om jag ska gratulera eller inte – här finns de i överflöd och och vissa kallar dem ohyra! Det tycker jag är lite hårt, men de förökar sig snabbt och orsaker en del bekymmer både i trafiken, för lantbrukarna och för trädgårdsägarna. Vackra är de i alla fall – en vanlig syn hos oss ser du här https://ankisbildblogg.wordpress.com/2017/04/30/det-forsta-jag-sag/ … många fler ser man om man åker ”vår” väg till Norsholm – där ser man ofta stora flockar på 50-80 djur! Så – skicka hit den ensamme hjorten – här kan han vara med och slåss om hindarna 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Jösses så det kan skilja sig! Det där hade jag ingen aning om. Flockar om 50-80 djur….! Om jag ser hjorten igen ska jag meddela honom.
   Tack för länken. Vilken härlig syn när man öppnar dörren hemma. Förutom som du säger, att de äter upp blommorna.
   Vem vet, om det fortsätter så är så om ett halvår kanske det är även dovhjortarna och inte bara rådjuren jag skäller på hemma i trädgården. 😉

   Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Mäktigt! Finns även inplanterade på både Bedarön och Nåttarö. Dessvärre bärare av en massa elaka fästingar.:-( Läste i våras om en busschaufför på Torö som lyckats plåta en VIT dovhjort.
  Ett tips till dig som är intresserad av insekter och småkryp är att besöka min mans blogg. Där finns gott om flugor, humlor, myror och annat läskigt.
  https://naturenochjag.wordpress.com/2017/11/06/hagby-ekopark-6-november/

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.