20 sekundmeter och snö

Idag kom snöovädret till Stockholm. Vi var förvarnade. Det skulle bli stormbyar på upp till 20 m/s, massor med snö, trafikkaos, elände och Guds fördömelse. Så där som det alltid blir hysteriskt i just Stockholm när ett snöoväder hotar. Jag valde att ta det med ro och ett par rejäla kängor.

Men innan jag gav mig ut i den stormiga om än ännu snöfria morgonen tänkte jag bistå mina befjädrade vänner. Med så starka vindar upplevs kylan mycket starkare. Trots termometerns 0 grader signalerade ansiktet att det var minst 10 minus. Så måste ju även fåglarna känna det tänkte jag, så jag gjorde i ordning en frestande frukosttallrik med äpplen, skedat margarin (jag har gett upp smält-och-blanda-med-frö-processen eftersom den är onödig transformeringsprocess – det är tydligen enbart fettet i vilken form det än serveras som efterfrågas), hackade talgbollar och russin.

Kämpande mot vindens element gick jag sedan framåtböjd över min gräsmatta upp till fågelmatningen. Nöt-, frö- och talgbollsrören svängde i vinden och faten var soprena sedan gårdagen. Jag slevade upp det jag skulle, fyllde på i de rör som behövde fyllas på och stretade tillbaka ner igen. Konstigt nog kändes det som motvind även på tillbakavägen.

En stund senare gav jag mig iväg igen, nu ännu mer påbyltad inför promenaden till tåget och det stundande snöovädret. Jag kastade en blick upp mot matningen (konstaterade att det var för mörkt för att ta ett meningsfullt foto på den till bloggen), nöjd med min insats för fåglarna innan jag framåtböjd i en tredje riktning (hur man än gjorde var det tydligen motvind) började gå mot tåget.

Det var inte förrän jag var halvvägs framme som tanken slog mig.

Med tanke på stormbyarna – skulle någon fågel överhuvudtaget ens ta sig fram till matningen idag?

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 20 sekundmeter och snö

 1. Roffe skriver:

  Gunilla, tveksamt om det kommer fram, såg idag kråkor o kajor som inte kom framåt. Det är en tuff dag inte bara för oss som ska ta oss fram till olika saker som måste göras, fåglarna har det inte så lätt i den hårda vinden. Det ska mojna till i morgon.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Visst är det så. Från fönstret på jobbet såg jag en liten talgoxe tappert kämpa. De små verkar ha det något lättare.
   Det var hur som helst tomt på faten i kväll, så några verkar ha hittat fram i alla fall.

   Gilla

 2. Anki skriver:

  Synd om småfåglarna i busvädret! Vi har inte fått så mycket snö, men det har blåst rejält … brrr – isande kalla vindar!

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Lyckliga fåglar som har dig som matte, eller matmor ska jag kanske säga. Hoppas ovädret drar över snabbt så att inte de små hungrar eller fryser ihjäl. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.