Här hade det gått vilt till

Idag har regnet återigen slaskat bort snön. Men igår var det fortfarande standardvinter. Massor med snö hade fallit under natten och hela vår tomt var vit. Och jag fick mig en trevlig överraskning när jag öppnade dörren på morgonkvisten, som vanligt fullastad med fågelfrukost.

Det var inte orörd snö som låg framför mina ögon. Nej. Under natten hade grannskapets vilda djur snokat runt hos oss i jakt på ätbart. En del letade fröer, andra frukt eller växter. Det slöt jag mig till av alla fågelfötter, hartassar och rådjursklövar som till synes planlöst irrat runt på gräsmattan. Andra besökare letade tydligen efter andra besökare. Att äta, alltså.

Framför vår veranda hade nämligen räven passerat.

Helt obekymrat, alldeles intill huset. Det hade jag inte väntat mig. Den brukar vara skyggare än så, räven i grannskapet. Vi har stött på den tidigare, ni kan läsa om det i det här inlägget bland annat, men aldrig att den vågat sig så här nära.

Fåglarna fick vänta på sin frukost. Detta måste förevigas. Och det fort, eftersom det återigen börjat snöa ymnigt och spåren snart skulle vara översnöade.

Räven hade så långt det var möjligt följt i våra tidigare gjorda fotspår, från fågelmatningen till kanten av verandan och sen från andra sidan av verandan bort till bilen och ut på vägen. Men just framför verandan går sällan någon av oss, så där förblir snön alltid orörd. Tills nu. Räven tvingades ju lämna våra trygga spår och avslöja sig vid passagen framför verandan. Tydligen hade det varit bråttom, för det var rätt stora avstånd mellan tassavtrycken. Kanhända hade den lyckats få tag i något smaskigt byte och ville ta det i säkerhet. Jag föredrar att inte veta.

Men maken blev lika glad som jag över besöket. Det betyder att räven finns kvar fortfarande. Gott att veta. Då slipper vi sork i gräsmattan. Förhoppningsvis.

(För dem av er som undrar hur jag kunde vara så säker på att det var just räv, och inte bara grannens Fido som slitit sig lös i jakt på frestande rådjursdofter på vår tomt (ja, det har hänt), så kan jag berätta att det är väldigt enkelt att se skillnad på hund- och rävspår. Hela förklaringen kan ni läsa i inlägget som jag länkat till ovan.)

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, Harar, Rådjur och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Här hade det gått vilt till

 1. Anki skriver:

  Spännande att se vilka som varit på besök under natten 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Härligt när man alltid lär sig något nytt. Nu vet jag hur jag kan se om det är räven som raskat över isen eller grannens hund när vi kommer upp till landet i påsk. Tack! 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Den här bloggen ska bli kul att följa och läsa mer om.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.