Fredagsmys

Det är fredagskväll i mitten av april, vid 19.30. De flesta familjer avnjuter middag, eller kanske redan fredagsmys framför TV:n, med gott att äta och roligt att se på. Trivsamt. Men för egen del kände jag, efter ännu en dag på kontoret med ett högt mått av hjärnstress, ett akut behov av mer jordnära aktiviteter.

Jag beslöt mig för att plantera mina nyligen inhandlade vårblommor i några välkomnande blompottor att ställa på verandan.

Det finns inget som går upp emot att gräva ner händerna i jord och arbeta med levande växter när huvudet är sönderstressat. Det går liksom inte att skrika på en växt, som en klok kollega sa. Det har ingen effekt. De bryr sig inte ett skvatt om projektplaner, deadlines eller inkompetenta chefer. De gör sin sak och det får ta sin tid. Befriande.

Så, i fyra plusgrader med tjock jacka och mössa satt jag på min baksida och grävde ner påskliljor och penséer i krukor. Trots att jag släpat in jorden i garaget i påskas för att den skulle tina, blev den ändå fort kall och det tog inte lång stund innan fingrarna började domna bort, trots trädgårdshandskarna. Men det var det värt. Jag satt där i den fridfulla, ljusa vårkvällen, lyssnande till koltrastens sång och konstaterande att tussilagon börjar spira här och där i ogräsmattan. Sämre kan man ha det.

Och nu pryder krukorna sina platser på verandan.

 

Det stod på skylten i blomsteraffären att ”om du klipper ner penséerna med jämna mellanrum kan du få en längre blomningssäsong, ända in på hösten!”.

Jo, jag vet. Jag har provat förut. Men jag behöver inte klippa själv. Rådjuren brukar hjälpa mig med det.

Vi får väl hoppas att de här penséerna hinner blomma en liten stund först. Min förhoppning är att påskliljorna ska vilseleda rådjuren en smula. Haha. (Ett torrt skratt, alltså.)

Detta inlägg publicerades i Rådjur, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fredagsmys

 1. Anki skriver:

  Precis så är det … man måste få gräva med fingrarna i jorden för att må bra. Ja nu finns det ju andra sätt också, som att bara njuta av naturen ljud och dofter … just nu är vårfåglarnas sång nästan öronbedövande när jag öppnar dörren 🙂
  Lycka till med dina planteringar – hoppas rådjuren väntar med klippningen av penséerna 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Gun Malmqvist skriver:

  Det ser jättefint ut,det är bara att hoppas att rådjuren inte tycker detsamma. Jord under naglarna är som ro för själen.🌱💐

  Gilla

 3. Gun Malmqvist skriver:

  Ett tips bara har du nät kvar , sätt över det på kvällen .

  Gilla

 4. Miss A skriver:

  Låter som en riktigt mysig kväll ändå. Frisk luft och rensa huvudet kan vara nog så härligt innan helgen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.