Små solar på min baksida

Jag har små solar på min baksida. Små solar i form av tussilago. De finns överallt i ängspartiet – och ute i ogräsmattan. Vi lyckades ju inte få någon vidare tät gräsmatta på grund av den för sena sådden förra året och detsamma gällde ängspartiet. Det blev inte frön överallt där det skulle, kan man säga. Vissa fläckar förblev bara. Varpå diverse ogräs flyttade in, både i gräsmattan och ängen. Därav benämningen ogräsmatta.

Tussilago räknas väl till ogräsen i och med sin förmåga att sprida sig så ofantligt. Men så här års gör det inte så mycket. Det är trevligt med små solar på sin baksida. Det blir värre med de stora bladen som dyker upp längre fram i sommar. Men skit samma. Det får man väl ta, om man vill ha solar på sin baksida även nästa år.

Idag smälte även den sista snön bort på vår baksida. Jag vet, det är mitten av april, men vårt hus står i något slags köldhål. Vi får alltid minusgrader först och snön kvar längst. För inte mindre än två helger sedan stod jag och frenetiskt skottade ut snön från de kvarvarande högarna och ut i gräset för att den skulle smälta snabbare. Bort skulle den.

Men idag hade vi sommartemperaturer i Stockholmsområdet, på 20 grader. Det kan inte ens den envisaste lilla snöhög stå emot. Så nu har vi helt snöfritt. Och en väldigt skitig veranda som behöver svabbas av.

Men det får bli en annan gång. En sån här solig dag, när citronfjärilen kom på besök till framsidans pensékrukor och årets fjärde jordhumledrottning (som jag sett i alla fall) surrade runt över marken på baksidan i jakt på bohål, då får storstädningen vänta. En sån här dag tar man sin kaffekopp, borstar av en fläck på verandan, slår sig ner och njuter av solskenet, fågelkvittret och den spirande grönskan runt omkring. Äntligen vår.

Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Små solar på min baksida

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Det kan man kalla VÅR!!!🌞🌞🌞

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Även om lampan där uppe i det blå inte alltid är tänd är det ju ändå skönt med solarna som lyser på baksidan och längs våra dikesrenar. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Anki skriver:

  De små ogrässolarna lyser fint i din gräsmatta – bara att njuta den korta tid det varar 🙂
  Förresten – fick du boken?

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Visst är det så, snart har de blommat över. 🙂
   Jajemen, boken har kommit fram. Jag skrev ett mejl till dig om det igår, men det har du kanske inte hunnit se. Tack snälla, den ser jag väldigt fram emot att läsa! Så omtänksamt av dig! 🙂 ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.