Trädgårdsmyller av Christina Winter

Den här boken har jag ägnat många timmar i läsfåtöljen åt i vinter – Trädgårdsmyller. Som rubriken antyder handlar den mest om insekter – ”Insekterna som hjälper dig att odla”. En bok om de små djuren i trädgården – våra pollinerare i form av bin, humlor och flugor, om nyttodjur som nyckelpigor, spindlar och steklar som äter skadedjur (bladlössen) och hur man bär sig åt för att ställa i ordning en trädgård där alla dessa djur trivs. För alla de här djuren vill man ha i sin trädgård. Då får man schyssta skördar av bär, frukt och grönsaker, och slipper allsköns otrevliga gäster som bladlöss och läskiga larver. Som det står på baksidan ”Bjud in naturen i trädgården så får du pollinering och biologisk bekämpning tillbaka”.

Till alla er som har trädgård, balkong eller bara en blompotta – läs den boken. Genast. Köp den här.

Själv har jag lärt mig massor. Till exempel att solitärbin är både jätteviktiga och hotade, att guldögonsländor är nyttiga rovdjur (vilken tur att vi har ett gäng på baksidan!) och framförallt vilka växter man ska satsa på i sina planteringar för att få så många humlor och bin som möjligt. Min inköpslista till nästa besök vid handelsträdgården blir sakta längre.

Bäst av allt är att det inte är så jäkla komplicerat. Låt något hörn av trädgården vara vilt med blommande ogräs (i mitt fall är det mer än ett hörn, kan jag säga), gör en annan bit av gräsmattan till en äng (check), peta ner några kryddväxter under äppelträdet (som rovdjursinsekterna gillar) så har du skadedjursbekämparna på plats från början och låt några baldersbrå växa kvar bortom

komposten så kan nyckelpigorna övervintra. Då slipper du bladlössen. Sparar du några nässlor i ett skymt hörn blir påfågelöga och nässelfjärilen glada. Låt en rishög från vårens gräsmattekrattning, ett par grästuvor och en sandig jordslänt finnas kvar. Då kan insekterna bo och mångfalden sprida sig. Och det blir mindre pedanteri att hålla efter i trädgården. Helt enkelt lite vildare trädgård här och där. Inte bara välansade, sterila radhusgräsmattor. Där trivs ingen. Utom gräs, då.

Så tagga ner, koppla av, bjud in naturen och kontrollera inte så mycket. Då får du en trivsam trädgård. Eller som författaren skriver själv:

”Blommande ogräs dyker ofta upp utan att det är meningen. Tid och ork att rensa finns kanske inte. Då är det bara att slappna av, ta en solstol, sätta sig ner och umgås med bina.”

Det rådet tänker jag följa.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fjärilar, Humlor, Insekter, Växter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Trädgårdsmyller av Christina Winter

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Det hade jag inte en aning om,lite vet jag vad insekterna behöver men det här var väldigt intressant. Bra jobbat!!!😉😉

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Härlig bok som jag ska önska mig i present vid lämpligt tillfälle 🙂 Jag kikade in på hennes intressanta hemsida/ blogg – tack för länken!

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Den där boken ska jag också titta närmare på. Skönt att veta att man kan tagga ner lite i sommar vad gäller ogräset, framför allt att försöka rycka sig fri från all kråkvicker som slingrar sig kring allt och alla och till synes tar över mina odlingar. Tack för tipset! 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.