Det här med maskrosor

Häromdagen hade jag en sms-konversation med en kompis:

Kompisen: ”Gillar humlor maskrosor?”
Jag: ”Jajemen. De är en viktig pollenkälla, även för andra insekter som solitärbin och blomflugor, som också är viktiga pollinatörer. Spar gärna några om du kan i ett hörn!”
Kompisen: ”Har hela infarten full så då rycker jag inte upp fler. Hänvisar till säker källa om någon skulle klaga.”

Så ligger det nämligen till. Oavsett sin status som envist ogräs hatat av trädgårdsägare är maskrosor viktiga som käk för humlorna. Den som tvivlar kan bevittna fotot nedan av en stenhumledrottning som girigt försåg sig av samtliga maskrosblommor i ett dike där jag råkade promenera förbi i eftermiddags.

Stenhumledrottning i maskros

Det är inte bara uppfarten hos min kompis som är full med maskrosor. Vi har rätt gott om dem hos oss också. Ett av skälen till att vi refererar till gräsmattan som ogräsmattan. Jag ryckte upp en del av dem igår, ska jag villigt erkänna. Det finns gränser även för en humleälskare. Men resten får stå kvar, i ängen och i ogrässlänten, till fromma för humlorna. Istället för att dra fram ogräsjärnet drar jag fram en sittdyna och sätter mig och tittar på humlorna. Mycket vilsammare.

Och några grannar kommer inte att klaga på vår ogrässpridning. Vid det här laget har de gett upp.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det här med maskrosor

  1. Anki skriver:

    Här finns massor med maskrosor – de har precis börjat blomma och snart är hela vallen nedanför garaget alldeles gult! Tyvärr har vi inga humlor … och inte några bin heller! Blåbären blommar för fullt, plommonträdet också, men inga pollinerande insekter! Känns onekligen som att något är fel!

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Så vackert det låter!
      Tänk på att de inte har hunnit bli så många än, humlorna och bina. Det är bara drottningar som far omkring och äter upp sig och letar bohål, de har inte hunnit börja producera så värst många arbetare ännu. Men maskrosorna är nyttiga för det fåtalet pollinerare som har hunnit komma i gång. Så misströsta inte! 🙂

      Gillad av 1 person

      • Anki skriver:

        Jodå jag vet detta, men andra år har det varit gott om humlor i blåbärsblommorna och i klockhyacinterna – inte ens i sälgen som verkligen brukar vara full av både humlor och bin finns några andra insekter än flugor. Två humledrottningar är allt jag sett + ett bi och en bålgeting … det känns inte helt OK – hoppas du har rätt …

        Gillad av 1 person

  2. Solveig Silverin skriver:

    2021 Humlorna har minskat dramatiskt de senaste åren. Förra året skedde en märkbar förändring och det verkar bli så i år också, att humlorna ser inte vissa blomfärger som gult, rött inte ens rosa lila. Jag har fullt med maskrosor, men också gullvivor inte en enda humla. Där jag sett humlor i år, är i julrosen. Förra året besökte de bara lavendeln när den blommande, alla andra blommor besökte de inte som mynta, solhatt, digitalis, maskros , rosor prästkragar och klöver. Jag brukar har blomsterkrasse som de älskar likaså digitalis. Jag såg humlor flyga över krassens blommor, men gjorde inga besök. Jag har läst i en vetenskapliga studie, att humlor ser blommornas elektriska fält, som förändras då den nyligen haft besök. Jag har börjat fundera på om blommorna fått en annan laddning p g a all mikrovågsstrålning, man sänder från alla dessa basstationer, så att humlorna inte ser dem eller att de uppfattar dem som besökta? Här är studien värd att begrunda. Vill tillägga att jag är miljövetare, biolog och ekolog, men pensionerad. Jag har flera studier som är publicerade i databasen PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23429701/

    Gilla

  3. Gunilla skriver:

    Tack Solveig för tänkvärd info. Här ratas inte gula blommor, har sett humlor i både maskrosor och gullvivor. Märkligt att det kan vara så olika.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.