Ett ord i huvudet

Ibland får man ett ord i huvudet, helt sådär oförhappandes. Utan något som helst yttre stimuli som kan ha orsakat associationen. Det bara finns där plötsligt, ordet. Och vill inte riktigt försvinna.

Det råkade jag ut för häromdagen. Ordet ”stjärnflocka” dök plötsligt upp i skallen när jag var ute och cyklade i villaområdet.

Vilket resulterade i den här associationskedjan:

”Stjärnflocka. Stjärnflocka……. stjärnflocka, stjärnflocka…… stjärnflocka! Stjärnflocka! STJÄRNFLOCKA! Visst tusan köpte jag väl en stjärnflocka? Samtidigt som alla de där andra plantorna jag köpte på Zetas – anisisop, kungsmynta, lammöron och vad det nu var? Jomenvisst gjorde jag ju det. Men var grävde jag ner den någonstans sen? Var 17 planterade jag den? Och – herrejösses – det var ju 14 dagar sen!! I den här värmen! Jag har inte vattnat den! Jag har glömt bort den! Lever den ens fortfarande?”

Med ett skuldtyngt samvete skyndade jag mig hem. Det första jag gjorde när jag kom hem – jag tog knappt av mig cykelhjälmen – var att greppa en vattenkanna och börja leta. Var fanns stjärnflockan?

Till slut lokaliserade jag den i högra delen av ängen på baksidan, strax ovanför de nyplanterade blåklocks- och käringtandsplantorna (som fått betydligt mer uppmärksamhet). Den var inte död. Men den var inte värst levande heller. Den slokade betänkligt där den stod i den torra lerjorden. Stackars liten.

Full av dåligt samvete öste jag vatten över den. Hur fasen kan man helt och hållet glömma bort att man planterat en stackars liten perenn? Återigen började jag tvivla om jag verkligen var lämpad att inneha en trädgård.

Men den lilla stjärnflockan repade sig. Den blommar nu friskt och grönt med nya blad, ivrig på livet. Mer än vad jag förtjänar. Men glad är jag.

Det är ju tur att man har ett undermedvetet som har någon slags ansvarskänsla ändå. Och skickar upp små ord man bör uppmärksamma. Som stjärnflocka.

Stjärnflocka
Foto: Impecta.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ett ord i huvudet

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Det är lätt hänt när man köper många växter samtidigt, stjärnflockan är en tålig växt och sprider sig lätt.😘

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Så bra att du hittade den … och att den repade sig! Mycket vackra blommor uppskattade av våra flygande vänner 🙂
  Visst tipsade jag dig om Impecta ? Såg att de har ett fint erbjudande på fröer av ”Dragväxter för pollinerare” – köp tre fröpåsar och betala för två 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Tack för tipset! Impecta har jag handlat från förut, det var så oxtungorna kom i jorden ifjol, och just nu ligger en påse honungsfacelia och väntar. Men jag ska absolut kolla om jag kan hitta något mer spännande! 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Stjärnflocka, är det så den heter. Vi hade massor av dem i rabatten på Lillgården (ja, vårt hus hette så) där i Nynäs, men min mamma kallade dem alltid för Linnés döttrar. Kärt barn har många namn kanske… 🙂 Nu har jag en planta på landet som ser likadan ut men med vinröda blommor, vackra de också. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   En ny bekantskap för mig också, stjärnflockan, det var mamma som tipsade om den och stoppade ner i kundkorgen. Linnés döttrar var också ett vackert namn. Liksom Lillgården! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.