En individuell humla

Till skillnad från oss människor (om man undantar enäggstvillingar) så har ju inte humlorna något individuellt utseende. Det vill säga att alla ser likadana ut. Alla åkerhumlehonor är bruna med bruna rumpor, alla stenhumlehonor är svarta med röda rumpor och alla jordhumlehonor har två gula streck och en vit rumpa.

Eftersom alla ser likadana ut kan man ju aldrig skilja ut en enskild individ. När mina humleväxter kryllar av besökande humlor vet jag aldrig vilka humlor som varit på besök förut och vilka som är där för första gången. Inte för att det spelar så där jättestor roll. Men jag är ju sån att jag gillar att hänga med mina humlor, studera dem och småprata med dem, och då kan man ju inte låta bli att fundera över om det är första gången man gör en specifik humla sin bekantskap eller om man har mötts förut.

Därför blev jag extra glad när jag hittade den här tjejen i blåelden på framsidan av huset. Eftersom hon har ett helt eget utseende, helt svart med vit rumpa, ett utseende som ingen humleart har, är det lätt att skilja henne från de övriga. När hon är på besök känner jag snabbt igen henne, och jag vet därför att hon regelbundet återkommer dag efter dag, på runda efter runda, till mina blåeldsblommor. Närhelst jag får syn på henne brukar jag följa henne på hennes polleninsamlingsrunda genom hela min ofrivilliga köksäng, beundra hennes flit och sen, när hon flyger iväg, nyfiket se hur lång tid det tar innan hon återkommer på nytt.

Nu utgår jag förstås ifrån att hon är ensam om sin färgavvikelse. Det KAN naturligtvis finnas två humlor som har samma färgavvikelse, så kallad melanism (att vissa färgpigment saknas). Det är inte alls omöjligt. Men sannolikheten för att båda dessa i så fall skulle råka hamna i samma lilla äng på min tomt är försvinnande liten. Så jag väljer att betrakta den här lilla humleindividen som just en enstaka individ. Som jag också betraktar som min lilla kompis.

Att ha en humla i sin vardag som man känner igen och som man har en möjlighet att följa som man aldrig får annars – det är riktigt kul för en humlefantast som jag.

 

Fotnot: Vad det är för art? Jag kan faktiskt inte säga säkert. Men jag gissar på melanistisk jordhumla, eftersom jag har många jordhumlor i blommorna och inte så många hushumlor (som också har vit rumpa).

Detta inlägg publicerades i Humlor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till En individuell humla

 1. Ja visst blir man glad när man kan känna igen en indvid.
  Det var som när vi var på Mallorca förra våren, då satt en ringduva i tallen utanför vår balkong och den hade några fjäderdun på huvudet som stog rakt upp. Den duvan var vår ”kompis” varje dag och tofsen var kvar hela veckan. Kan du förstå vad snopna vi blev när vi kom till hotellet i år och bodde nära tallen i år också, då var ringduvan där och tofsen var kvar på huvudet.

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Hej, trevlig text om din egen humla, jag gissar att det antingen är en Jordsnylthumla eller Hussnylthumla bägge vanliga i hela landet. Svårt att se riktigt på din bild men kolla på nätet om det kan stämma.

  Gillad av 2 personer

  • Gunilla skriver:

   Ah, bra tanke! Snylthumlorna tänkte jag inte på. Trodde det var för tidigt för dem.
   Men – det som talar emot det är att den här tjejen samlade pollen i sina pollenkorgar och det gör mig veterligen inga snylthumlor. Snylthumlorna saknar ju arbetare och drottningarna och hanarna har inte heller några pollenkorgar utan äter ju bara ”ur hand i mun”….

   Gilla

 3. Eva skriver:

  Så fint att kunna känna igen humlan. Vi har så få, men jag är övertygad om att det är samma som kommer varje dag. De är verkligen trevliga.

  Gillad av 2 personer

 4. Anki skriver:

  Spännande! Härligt att kunna följa en speciell individ – förstår att du gillar det – det skulle jag också göra 🙂

  Gillad av 2 personer

 5. Gun Malmqvist skriver:

  Det måste vara härligt att kunna följa en egen individ. Grattis😀😀

  Gillad av 1 person

 6. Meggie skriver:

  Vad spännande, lite som att hitta en ”vit älg”, fast bland humlor. Även Maken är nu engagerad i mysteriet med din humlevän och undrar om du kan ta en ny bild av den fast i medljus. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.