Det blev en djungel

”Lök går bra att odla i pallkrage. Sätt lökarna i rader, gärna nära varandra. Då kan du skörda smålökar som knipplök under säsongen och samtidigt gallra. Du kan också plantera till exempel ringblommor mellan lökraderna, som ett blommande inslag och som sedan kan arbetas ned som gröngödsling i jorden på hösten.”

Ungefär så stod det på internet när jag googlade hur man kunde odla lök i pallkrage. Det lät ju enkelt och bra. Och klokt på alla sätt. Plantera mycket, vattna ofta, gödsla (hm), skörda och gallra samtidigt, och så komplettera med lite blommande gröngödslingsväxter. (För övrigt första gången jag hörde talas om ”gröngödsling”. Finns det andra färger på gödslingsväxter än grönt? Vad är ens gödslingsväxter? Frågorna hopar sig.)

Hur som helst. Jag följde råden.

Och fick en djungel.

Allt växte som sjutton. Lådan bågnar av grönska. Löken sköt i höjden med en gång i maj. Stänglar överallt. Som nu är för långa och tunga och därför har vält ner över kanten. Men utrymmet på höjden fylldes istället av ringblommorna som nu frodas utan like. En bra bit över halvmetern är de, massor med blommor på varje stängel. Ett veritabelt smörgåsbord för mina flygande sexbenta besökare (blomflugor, skalbaggar och i viss mån humlor). Det är nog bara en tidsfråga innan även de fyrbenta besökarna, det vill säga rådjuren, upptäcker utbudet och gör processen kort med blomknopparna.

Men just nu är det, som sagt, en djungel. Och med det uttrycket i huvudet är det lätt att göra associationer till vad den här lökstängeln, tjock på mitten, ser ut som:

Just det. En pytonorm. Djungelns pytonorm som svalt något stort och läckert och nu ägnar sig åt att smälta maten i några dagar.

Jag ska erkänna att jag inte kunde låta bli att klämma på den. Bara för att, liksom. Skulle det vara något därinne? Men när jag försiktigt tryckte till med tumme och pekfinger runt stängeln kraskade det bara till lite och fingrarna slöt sig om luft, omgiven av lökstängelvägg. Så nej. Inget därinne. Ingen lökpytonorm.

Men det är ju kul att något mer än ogräset under häcken grönskar i den här torkan.

(Och ja, jag har provskördat. Enligt instruktionerna. Det blev en liten rödlök (bra, nu vet jag vilka rader som var röda och vilka som var gula lökar). En liten, men naggande god lök. Och stark. )

Detta inlägg publicerades i Insekter, Rådjur, Växter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Det blev en djungel

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Det ser ju frodigt ut, t.o.m. Du kan!!!☺️

  Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Jag älskar lök. Så fint det blev med djungeln. Har själv planterat några vitlökar bland rosorna för jag läste att så gör man söderöver för att de ska hålla sig friska. Får se hur det är med den saken. Läskig association till ormar tycker jag dock.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Åh, vitlökar, det ska jag prova någon gång.
   Du har så himla fina rosor. Gissar att du har gott om humlor där också, jag tyckte jag såg en rumpa på ett foto i ditt senaste inlägg.

   Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Oj, ja, där såg det trångt ut, men finns det hjärterum…. eller vad man nu säger när det gäller växter. 🙂 Lök är tacksamt att sätta, och så gott, speciellt rödlök. Här blir det bara vitlök i år. Tipset med att plantera blommor mellan grönsaksraderna är ett bra knep att hålla ohyra borta, te x tagetes tillsammans med morötter är perfekt. 🙂

  Din lilla pytonorm skulle förmodligen inte sätta någon större skräck i någon. Annat var det med den pytonorm som sakta flöt fram på Ljusnan häromdagen. Det var en mäktig sak, turligt nog var den död. Vem som nu kastar sin orm i älven? Eller så hade den rymt och ringlat ner till vattnet för att svalka sig, utan att ha en susning om HUR svalt det faktiskt var och så bara dog den av köldslag. Eller så blev den bara lämnad kvar på landet när ägaren åkte hem, ungefär som många gör med sina sommarkatter.

  Förlåt att jag inte varit inne och kommenterat på ett tag, men det mobila bredbandet svajar betänkligt emellanåt när man sitter långt ute i ingenstans, dessutom har windows gjort en stor uppdatering som fått en del program att protestera. Jag är inte glad just nu! 😦

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Pytonorm på Ljusnan?! Vad har ni för er däruppe egentligen? 😉 Nu vet jag inte om jag har lust att åka upp nästa vecka…. =)
   Förstår att det är stökigt med uppkopplingen på landet. Och windowsuppdateringar gör verkligen ingen glad.
   Det är härligt med livstecken när du kan och har lust. Ta hand om er däruppe!

   Gillad av 1 person

 4. Gunilla skriver:

  Bollnäs, numera. Tidigare var det gammal villa i Stråtjära, men svärföräldrarna sålde huset pga ålder och flyttade till lägenhet i centrala Bollnäs. Så nu blir det Scandic hotell i Bollnäs när vi kommer upp. Blir nog en sväng till svägerskan i Röste, strax norr om Bollnäs, och sen till makens moster i Viksjöfors innan vi åker hemåt via Dalarna/Siljan, som en liten extrasväng.
  Var är det ni håller till?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.