En törstig humla

Idag vattnade jag mina potatisplantor som flämtade i värmen i sina hinkar på altanen, trots skuggan. Då kom en liten jordhumla flygande in bland potatisblasten. Först blev jag förvånad. Eftersom potatisen inte blommar ännu fanns väl inget där att hämta för en humla, tänkte jag.

Men det var inte nektar eller pollen humlan var ute efter. Den ville ha vatten. Den slog sig ner på ett av bladen där det samlats en liten pöl efter min vattning, lagom för en liten humla, fällde ut sin lilla snabel och började dricka.

Jag har hört talas om det, att även insekter såsom bin, flugor och humlor dricker vatten när det blir kritiskt, men aldrig sett det med egna ögon. Så coolt! Nu satt den lilla humlan där, slickade girigt i sig alla vattendroppar som fanns på potatisbladet, njöt av svalkan och skuggan och fick törsten släckt. Efter någon minut lyfte hon, gjorde en lov över mig och min potatishink innan hon flög iväg över hustaket.

Den här värmen går verkligen hårt åt allt som lever. I skrivande stund har vi 30 grader ute och 28 inne. Jag kan åtminstone välja att gå in. Det kan inte växterna. Eller fåglarna. Eller insekterna.

Plötsligt är jag glad att jag har ett fågelbad att erbjuda. Det kommer till nytta för fler än bara fåglarna, uppenbarligen. Om jag tittar efter kanske jag hittar en humla där.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En törstig humla

 1. Anki skriver:

  Så bra att du ser till att de har vatten både här och där! 🙂 Har sett att både humlor och getingar gärna går ner i kanten av dammen för att dricka – så klart behöver de också extra mycket vätska just nu …

  Gillad av 2 personer

 2. Ja alla behöver vätska nu, en envis fluga vi hade ute vid frukosten fick en brödbit med lite smör på men det ville den inte ha. Den hittade några droppar mjölk på duken som den sög i sig.

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Ja, det måste vara tufft för alla våra insekter i den här värmen. Har knappt sett en humla den senaste månaden, inte heller några bin, bara blomsterflugor (heter de så?). Finns ju knappt några blommor heller. 🙂 Fågelungar av allehanda slag är däremot på alerten och träningsflyger för fullt, men snart kommer katten på besök och då är det väl slut med dem också. 😦

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Haha, på pricken som vanligt, om fågelungar och katter. 🙂 Grannen, vars katt jag brukar hitta spanande på vår fågelmatning, berättade imorse att han håller katten inne just av hänsyn till fåglarna som ju sitter och vilar under värmen. Då ska de få lugn och ro. Hedervärt, tycker jag, men säkert inte katten. 😉
   Humlor har jag haft gott om men nu börjar de bli färre, i takt med att blommorna vissnar. 😦
   Hoppas ni har det fint uppe i stugan.

   Gillad av 1 person

 4. Gun Malmqvist skriver:

  Alla är törstiga nu , vi har fågelbad här men jag har bara sett skatorna som badar.🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.