Ni som är känsliga för närbilder på insekter göre er icke besvär med detta inlägg. För här blir det många sådana.
Den 28 juni hade jag turen att få bevittna en vårtbitare födas i blåelden nedanför mitt köksfönster. Eller ja, kanske inte födas – den ömsade skinn, rättare sagt, från nymf till färdig vårtbitare. En vårtbitare går nämligen igenom fem till sex olika nymfstadier innan den blir en färdig, vuxen vårtbitare.
Och den här vårtbitaren som bestämt sig för att min köksrabattsäng var ett lämpligt ställe att genomgå en metamorfos på, befann sig i sitt sista stadium – där den helt lämnade nymfstadiet och kom ut som en fullvuxen vårtbitare.
En tämligen fantastisk grej, alltså. En fullständig förvandling, ett naturens under. Och jag hade den osannolika turen att få bevittna hela den långdragna processen på bekvämt avstånd från min trädgårdsgång. Medan jag var på väg ut med soporna.
Den unga vårtbitarhonan kämpar sig långsamt loss ur sitt gamla skal. De stora bakbenen, det långa äggläggningsröret (som skvallrar om att det är just en hona) och de långa antennerna är fortfarande kvar i det gamla skalet.
Notera hur vingarna bara delvis är utfällda, närmast kroppen. De håller nämligen fortfarande på att vätskefyllas. Längst ut är vingarna fortfarande bara små gröna, hopfällda stumpar.
Nu har hon fått loss bakbenen och antennerna, som hänger som sladdriga trådar. Bara äggläggningsröret är kvar i det gamla skalet. Det går långsamt, långsamt för henne att ta sig loss. Det har gått ca 10 minuter sedan det första fotot togs. Vätskan i vingarna pulserar i takt med att hon pressar ut den, och sig själv, ur det gamla skalet. Det tar på krafterna. Emellanåt får hon stanna upp och hämta andan.
Notera hur de nya benen, bak- såväl som fram, hänger fritt i luften. Det enda som håller henne fast vid växten är kontakten med det gamla skalet.
Med en sista kraftansträngning böjer hon kroppen, tar tag med frambenen i det gamla skalet och drar loss bakkroppen och äggläggningsröret ur det gamla skalet. Vingarna fylls så sakteliga.
Hon är fullt koncentrerad på sin process och märker inte de två kamerorna (vid det här laget har nämligen maken anslutit ) som nu är framkörda bara centimeter ifrån henne. Humlorna som surrar runt i blåelden omkring henne låter hon sig inte heller störas av.
Hon får loss bakkroppen, vrider sig runt och börjar klättra upp på sitt gamla skal för att få bättre och säkrare grepp direkt i blåeldens blomstängel.
Nu är vingarna nästan helt fyllda och hon har helt lämnat det gamla skalet. Det har inte längre någon funktion.
Ytterligare en stund senare har hon klättrat upp och runt sitt gamla skal och hänger nu direkt i blåelden i sina framben. Bakbenen hänger rakt ner, vilande. Vingarna har fyllts helt och kan nu få hänga avslappnade rakt ner. Här stannar hon en stund för att hämta andan efter sin oerhört krävande process.
Metamorfosen är nu slutförd. Den unga vårtbitarhonan har helt lämnat sitt larvstadium och är nu en fullt vuxen vårtbitare.
Helt fantastiskt. Vilken upplevelse att få vara med om!
Jämför med det gamla skalet som hänger kvar i blåelden. Det är svårt att tänka sig hur 17 hela den stora vackra vårtbitaren kunnat få plats däri. Metamorfosen när insekterna byter levnadsstadium är för mig en helt obegriplig process.
Här lämnade vi den unga honan i fred, eftersom vi tyckte vi hade stört henne tillräckligt länge. När jag nästa dag återigen var på väg förbi på trädgårdsgången tittade jag efter i blåelden om det fanns några spår kvar. Och det gjorde det inte. Varken vårtbitaren eller det gamla skalet fanns kvar. Allt var spårlöst borta. Det var som om händelsen aldrig ägt rum.
Om ni vill veta mer om den gröna vårtbitaren, en av våra största hopprätvingar och nära släkt med gräshopporna, finns här en länk till Wikipedia där ni kan läsa mer.
Tack för att ni har läst så här långt. Jag är medveten om att kanske inte alla delar min förtjusning och fascination över insekter, men eftersom ni har läst så här långt ska ni i alla fall veta att jag verkligen uppskattar ert engagemang och tålamod.
Nu blir det en paus från mig ett tag, eftersom vi ska på semesterresa norrut. Vilket får mig att tänka på de många brandhärdar som florerar i Norrland just nu och alla stackare som drabbas – boende, brandmän, djur och växter. Jag ska göra mitt bästa för att önska oss alla regn och lägre temperaturer.
Helt fantastiska bilder. Jag ryste i sommarhettan när jag läste ditt inlägg. Förstår det var en upplevelse att vara med om. Hoppas ni får det fint på semestern och att det kommer regn snart. Ta det försiktigt ”däruppe”. Tänker hela tiden på hur hemskt de har det och inget man göra för att hjälpa.
GillaGillad av 1 person
Tack Eva! Ja jag hade tur där och fick vara med och fota. 🙂
Och ja, vi får se hur det går ”däruppe”. Jag tänker på alla stackare som sliter och lider.
GillaGilla
Wow, så fascinerande att få följa hela förvandlingen från nymf till ”Benjamin Syrsa” via dina fantastiska bilder. Grattis till att ha fått vara med om detta ögonblick!
Ja, brandläget här uppe tycks förvärras dag för dag, men vi är inte i någon akut fara, även om det känns som elden kryper lite närmare för var dag. Den är inte längre bort än att de italienska planen tankar vatten från vårt sjösystem. Nu behövs det regn samtidigt som vi är livrädda för åskväder eftersom de flesta bränderna tydligen startat efter blixtnedslag. Vi tänker också på alla stackars människor som tvingats lämna sina hem och inte vet hur det kommer att gå.
Önskar er en riktigt skön semester wherever you go 🙂
GillaGillad av 1 person
Aha, det är så nära er alltså? Jag undrade just. Och jag hoppas verkligen att ni klarar er undan branden.
Och där fick jag förklaringen till de många bränderna – det kan vara blixtnedslag. Det lät ju onekligen trevligare än pyromaner eller slarviga campare. Men icke desto mindre allvarligt. Regn vill vi ha, inte åska. Kan man få önska?
Önskar även er en fortsatt skön semester, förhoppningsvis fri från eld och evakuering. 🙂
GillaGillad av 1 person
Oj, oj vilka fantastiska bilder, otroligt att du fick se detta under.
GillaGillad av 1 person
Tack Roffe! Det gläder mig att just du säger det! 🙂
Och du kan inte ana så jag önskade att du hade fått chansen att vara här med din kamera också och din fenomenala förmåga att få fina bilder! 🙂
GillaGilla
Gunilla det räcker gott med dina bilder som verkligen är fantastiska, tror inte det är många som fått se denna händelse.
GillaGillad av 1 person
Otroliga bilder,vilken tur att Du gick ut med soporna just då.Mycket bra fotat👍💜
GillaGillad av 1 person
WOW!! Nu är jag riktigt avundsjuk 🙂 Vilken häftig upplevelse att få ta del av detta! Tack Gunilla att du delar med dig av era fantastiska bilder på händelsen!
Jag vet inte om du hittat sidan Naturforskaren … där kan man läsa mycket om … ja i stort sätt allt om växter och djur, ja om allt i naturen 🙂 – https://dina-web.net/naturalist/
GillaGillad av 1 person
Tack Anki! Ja ibland har man tur! 🙂
Naturforskaren kände jag inte till, men nu gör jag det. Tack för tipset!
GillaGillad av 1 person
En så vacker födelse du fick uppleva. Jag fascineras så av insekter. Jag får ibland se trollsländor krypa upp ur min damm och krypa ur sitt skal på ett vasstrå det är så vackert.
Ha en bra semester och hoppas ni slipper se bränderna.
GillaGillad av 1 person
Trollsländor är också coola! Att se dem gå från de där små köttätande kravlande rören under vattenytan till vackra, färgrika sländor måste vara helt fantastiskt. Nu blev jag avundsjuk.
GillaGilla
Wooow, vad intressant att se och läsa och vilken avundsvärd och fascinerande upplevelse.
GillaGillad av 1 person
Tack Thirre! 🙂 Ja det var riktigt coolt!
GillaGilla