100 m helt ny häck

Vid ett par tillfällen tidigare har jag skrivit om vår häck. Vår 100 meter häck som löper runt tre av tomtens fyra sidor. Den kom på plats i oktober 2016, planterad av thujor.se, och kostade en hel del pengar. Vi valde meterhöga, vida buskar för att få en hög och tät häck på en gång. Himla fint blev det. Jag skrev om det i detta inlägg.

Sen började problemen. På grund av för mycket väta i marken, för torrt på andra ställen och utebliven beställd vintertäckning, bland annat, har halva häcken sakta men säkert dött. Vi har enligt garantin fått en del buskar ersatta, i höstas – men då bara hälften så höga. Resultatet blev en hackig häck, många kvarvarande döda buskar och mycket missnöjda kunder (vi). Det kan ni läsa mer om i detta inlägg.

Denna vår och sommar har vi ägnat åt tjatande, tjatande och tjatande för att få våra resterande garantibuskar bytta. Thujor.se har förhalat och förhalat. Och förhalat. Efter ytterligare lite mer förhalande från Thujor.se:s sida gjorde de till sist, i början av augusti, en plötslig helomvändning. Nu skulle de byta ALLA 208 buskar i hela häcken. Inte bara de 45 döda som vi bråkat om i ett halvår. Utan ALLA. Även dem som levde och mådde toppen samt de små som vi fick utbytta i höstas. Och det enda vi skulle betala var framleverans av nya buskar, några gubbs som skulle plantera dem och jordförbättring.

Jösses. Vad hände? Vi var ganska mållösa. Efter två år av tjat skulle vi plötsligt få en helt ny häck – det var mer än vad vi bett om. Visserligen skulle det vara mindre plantor än dem vi först fått. Det betydde att häcken skulle bli lägre och mindre tät. Men ändå. Vi trodde faktiskt inte på det. En helt ny häck? Skulle de verkligen dyka upp? De hade lovat saker förut som de inte hållit.

Men de höll vad de lovade. Faktiskt. Den 20 augusti levererades 208 små taniga idegransplantor till vår tomt. Den 22 augusti kom två glada gubbar som bytte häcken på framsidan och samtidigt konstaterade att det var jäkla jobbigt att gräva upp 1,5 m höga buskar som fått rota sig i två år. Så de blev inte klara på en dag som det var tänkt. Sen gick det en torsdag. Inga gubbs kom och jobbade. De behövde väl vila upp sig, kanske. Oklart. Men på fredag 24 augusti kom tre, inte två, glada gubbar och bytte ut resten av buskarna.

Tjoff, färdigt. En helt ny 100 meter häck.

Klicka gärna på bildsviten så ser ni fotona större. Det är en viss skillnad, som ni ser. Från en tät hög häck till en låg och inte särskilt tät. Visst var det en omställning. Det ska jag erkänna. Tomten känns lite mer naken, helt plötsligt. Alla som går förbi ser in. Men samtidigt blev det faktiskt bra. Nu är alla buskar i samma höjd, ingen är brun och halvdöd och ingen är hälften så hög som grannarna. Alla buskar har samma förutsättningar och vi kommer få en jämnväxande häck som är hög och tät om några år. Förutsatt att vi lyckas hålla liv i de här små raringarna. Vi ska göra vårt bästa.

Vi undrar fortfarande: vad fick Thujor.se att ändra sig? Varför blev de så tillmötesgående helt plötsligt? Varför skänkte de bort en helt ny häck till oss? Kanske har vårt missnöje, som vi inte hymlat med i bekantskapskretsen eller på den här bloggen, möjligen nått fram till mottagaren? Eller har kanske ryktet nått lite för många presumtiva kunder som därför valt att avstå att anlita Thujor.se? Det är ju inte bara jag och maken som är missnöjda kunder, att döma av vad jag sett vid mina sökningar på internet.

Jag citerar Tage Danielsson i Karl Bertil Jonssons julsaga när jag säger att ”Sådana frågor får vi aldrig veta svaret på.” Men varken vi eller Tyko Jonsson somnade i fredags vredesmod. Istället vaknade vi glada över vår nya, gröna häck.

Enda smolken i bägaren är möjligen att alla 208 gamla buskar har lämnats kvar i två gigantiska majbraseliknande högar på gräsmattan. När vi frågade vår kontakt på Thujor.se om när de har tänkt sig forsla bort dem fick vi till svar att ”vi kan skicka någon i nästa vecka som hämtar dem”. Suck. Något säger mig att det här kommer att ta tid…

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 100 m helt ny häck

 1. Roffe skriver:

  Ibland gäller det att inte ge upp, grattis till den nya häcken

  Gillad av 1 person

 2. Gun Malmqvist skriver:

  Grattis till den nya häcken. Det är bara att hoppas att de två ”häckhögarna” blir bortforslade.

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Plötsligt händer det, som dom säger i reklamen…., och med ketchupeffekt! 🙂 Det där kommer att bli hur fint som helst, även om det känns litet tomt och naket i början, och det ska bli spännande följa hur det går med de två ”majbrasorna”. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Så bra att de gjorde en helomvändning och fixade en ny fin häck! Grattis till den! Det gäller att ha ork att inte ge upp. Hoppas nu de tar hand om högarna de lämnat också.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.