Vilken tur

Vilken tur att jag på ren impuls körde ner de där fröna av honungsfacelia i en kruka i början av juli. Precis när det börjat bli så där hysteriskt varmt.

Det dök nämligen upp en tanke om att ha en backup-plan rörande växtligheten. Med den där värmen skulle ju det mesta vara överblommat rätt fort, tänkte jag. Vilket ju också hände.

Så nu, i början av september, två månader senare, när fukten äntligen är här men vi fortfarande har varma sköna sensommardagar, står nu min andra batch av honungsfacelia i full blom. Och det uppskattas av diverse flygare. Nästan allt annat på tomten har blommat över (förutom blåelden som verkar vara helt omöjlig att få död på – den har blommat oavbrutet sen i juni trots 33 graders värme och knappt något vatten) så den blommande, nektarrika honungsfacelian tas tacksamt emot.

Imorse fick jag studera en åkerhumla, en mörk jordhumla och någon slags blomfluga ivrigt födosökande i de lila blommorna. Bara jordhumlan fastnade på bild.

Det är på ett sätt både rofyllt och en smula vemodigt att sitta där i solen på förstukvisten och iaktta. Det är de allra sista humlorna vi ser nu, några överblivna hanar och arbetare som sjunger på sista versen innan kylan kommer. Än stundar några varma dagar med sol, men hösten är trots allt obönhörligt på väg. Snart är humlorna och de övriga flygfäna borta för den här säsongen.

Men där är vi inte riktigt ännu. Ta en kopp kaffe till, i de sista eftermiddagsstrålarna på verandan, och njut av de sista varma dagarna innan vi packar ihop och låter hösten ta över.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vilken tur

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Du har sett till att det finns mat hela tiden till humlor och andra flygfän.🐝🐝🐝

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Gunilla inte bara tur tror med på skicklighet att du nu kan fortsätta njuta av humlornas sista dagar.

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Lite vemodigt känns det trots allt att hösten så sakteliga gör sitt inträde som du så vackert beskriver.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.