Vad 17 är det här för nåt?

Den här krabaten råkade jag på längs cykelvägen hem från jobbet häromdagen. Den krälade långsamt omkring på asfalten, farligt nära passerande bilar, cyklar och fötter. Ganska stor var den, ca 3-4 cm lång, och rätt så tung.

Det sistnämnda blev jag varse eftersom jag, min vana trogen, försökte fånga upp den på ett lämpligt tillhygge för förflyttning till säkrare mark. Först försökte jag med ett löv, men det var helt meningslöst. Det gick sönder. Därefter en pinne, men den kravlade krypet inte ens upp på. Så jag fick rota fram något grövre. Det blev en träklabbe, någon slags gammal staketstolpe, tror jag.

Den lyckades jag få upp krypet på. Och lika fort ramlade det av igen. Det klarade inte att hålla sig kvar, av någon anledning. Och naturligtvis trillade det på rygg och låg där och sprattlade. Varpå jag upptäckte ännu en egenskap hos krypet: det hade ett väldigt hårt skal. Det skramlade som kastanjetter om det där det sprattlade sig runt ryggledes på asfalten.

Till sist lyckades vi med förenade krafter vända det på rätt köl igen. Dessvärre låg det ju fortfarande kvar på asfalten, i farans riktning. Men vid det fjärde försöket hittade jag ett hjälpmedel i form av en bortslängd tom plastpåse med Hägges kärleksmums med vilket jag lyckades forsla iväg krypet i säkerhet bland några buskar vid sidan av vägen.

Medan jag cyklade hemåt funderade jag på vad detta kunde ha varit för kryp. Jag hade aldrig sett något sådant förut. Med tanke på hur benen var fästa på magen – vilket jag fick ett långt tillfälle att beskåda medan den skramlade runt på rygg – och på dess utseende i allmänhet gick tankarna till någon form av kackerlacka.

Maken och jag bildgooglade och visst, det gick att se vissa likheter. Det var inte omöjligt att det var en kackerlacka. Tydligen finns det väldigt många olika modeller av just kackerlackor. Och väldigt mycket information. Jag kände inte att jag behövde lära mig så värst mycket mer om just detta, kackerlackor är inte det jag vurmar mest för om jag så säger.

Det jag inte får ihop är att om det nu var en kackerlacka, vad gjorde den då just där? På en asfaltsväg längs med ett järnvägsspår? Mig veterligen finns nämligen ingen halvtaskig restaurang i behov av en hälsovårdsinspektör i närheten…

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vad 17 är det här för nåt?

 1. Gun Malmqvist skriver:

  Tack ännu en gång för härlig läsning. Pappa tror inte att det är en kackerlacka ,de är mer svarta , inte så tunga och ” skyr ” ljuset , de är inte så långa. Han har sett några på sina resor.😝

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Gunilla, vet inte vad det är för kryp som lyckats rädda, men knappast kackerlacka. Tycke du ska maila in till Naturhistoriska Riksmuset som kan svara på det mesta.

  Gillad av 1 person

 3. Anki skriver:

  Stor dykarbagge tror jag.

  Gillad av 1 person

 4. Den ville vara i vatten för det är en vattenskalbagge, en Dykare, kanske en Bandad Dykare eller Guldbrämad Dykare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.