Vilket engagemang det blev i mitt konstiga kryp! Jättemånga har hört av sig med tips på vad det kan vara. Jätteroligt! Och de flesta av er, i synnerhet Anki och Annemor, träffade förstås rätt i artbestämningen. Stort tack för hjälpen allihop. Inte minst för engagemanget.
Någon kackerlacka var det i alla fall inte. Det kunde min far konstatera rätt omgående, efter sina erfarenheter från långresor i varmare länder (jag vill inte veta mer om de erfarenheterna).
Men vad var det då?
Jo – det visade sig vara en gulbrämad dykare.
Det var en art jag aldrig hade hört talas om. Dykare vet jag vad det är – små skalbaggar som simmar omkring i dammar, vattentunnor och andra små pölar. Men de brukar vara så små, så små. Det här var ju en bjässe. Men tydligen är det så att dykare kommer i många olika storlekar. Upp till 4 cm och 3 cm breda är inte ovanligt. Jösses.
De lever i vatten men är duktiga flygare. Det kan förklara varför jag hittade den på en asfaltsväg bortom järnvägen, långt från sjön. Och det gjorde mig faktiskt lite lugnare å krypets vägnar. Nu vet jag att dykaren kan hitta en ny vattenpöl alldeles på egen hand. Den är ingalunda strandad för evigt längs en stationsväg. Vilket hade varit sorgligt.
Det här svaret fick jag från Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet:
”Hej Gunilla!
Det är en dykarskalbagge. Troligen en gulbrämad dykare, men det finns ett par närstående arter. Dykare är skalbaggar som lever i dammar och sjöar. Men de kan flyga och därmed ta sig mellan dammarna. När de letar efter andra dammar söker de efter polariserat ljus. De här skalbaggarna kan skilja på vanligt ljus och polariserat ljus och eftersom vattenytor reflekterar ljuset polariserat kan skalbaggarna hitta dessa på långt håll. Men, även bilfönster, plåttak och glasfasader reflekterar ljuset polariserat. Därför hamnar vatteninsekter ofta på bilar eller vid/i hus, som i deras ögon liknar en vattensamling.
Lite mer info finns här: http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/skalbaggar/dykare.328.html
Mvh / Didrik”
Vilken fantastiskt fin service! Första gången jag kontaktade jourhavande biolog, men säkerligen inte den sista.
Så. Mysteriet löst. Gulbrämad dykare, alltså.
Och så här ser den ut i sitt rätta element. I vatten.

Gulbrämad dykare
Foto: http://www.naturephoto-cz.com/gulbramad-dykare-picture_se-15594.html
Vad man får lära sig. Jag tycker faktiskt den är riktigt vacker:)
GillaGillad av 1 person
Eller hur? Man lär sig alltid något nytt. Och ja visst är den vacker! 🙂
GillaGilla
Ja, Didrik kan man alltid lite på! Alltid trevliga, och oftast snabba, svar. Vi har anlitat honom många gånger när vi hittat för oss okända växter eller insekter. En lättsam man med mycket humor. Och nu fick vi också lära oss något nytt. 🙂
GillaGillad av 1 person
Ja riktigt trevlig typ. Jag läste en artikel om honom på Natursidan (tror jag det var) och hans ofantliga engagemang.
Så skönt att höra att det inte bara var jag som inte visste arten utan att även ni levde i okunskap….. 😉
GillaGillad av 1 person
Kul att du fick ett snabbt svar, Didrik är en fantastiskt trevlig, kunnig och rolig person som jag träffat några gånger ute i markerna han är ibland ute i Angarn. Brukar använda hans tjänster när mina böcker inte räcker till.
GillaGillad av 1 person
Live service alltså? Inte illa.
Dina böcker och din kunskap räcker annars imponerande långt. Jag har lärt mig massor av dig!
GillaGilla
Visst är det en fantastisk fin service! Jag har också fått hjälp från Didrik också några gånger 🙂
GillaGillad av 1 person
Vilken service!!!det var roligt att veta.😜
GillaGilla