Lite tokigt är det

Visst är det väl lite tokigt? För det är väl inte bara i mina hemmatrakter som sommaren har gjort en omtagning? Att regnet och den fortsatta värmen efter sommarens torka har gjort att all växtlighet fått spader och börjat blomma om?

På väg till tåget ser jag vitmåra knoppas i diket, kungsmynta (eller oregano om man så vill) som är långt inne på sin andra blomning och myskmalva som just spruckit ut i nya vackra rosa fräscha blommor. Och mina anisisop har vädrat morgonluft och skjutit upp nya stänglar med blå blommor som lockar de kvarvarande humlorna. De humlor som inte skockas på mina oxtungor, vill säga, som också fått något tokryck och blommar som sjutton. Igen.

Och alla dessa blommor blommar jämte renfana och överblommade tistlar. Som ju hör den här årstiden till. Det känns som om juni, juli, augusti och september smält ihop till ett vad gäller växter just nu.

Värst är väl ändå min hallonbuske. Den har fört en tynande tillvaro de senaste tre åren, förmodligen på grund av bristande ljus och fukt (ja, jag hade inte så bra koll när jag grävde ner den första våren i huset). Men i slutet av juli sa det bara ”poff” i  tillväxtcentret och busken sköt ut nya grenar åt alla håll. Med en enorm växtkraft. Man kunde nästan se dem växa med blotta ögat. Vände jag mig bort poppade genast en ny gren fram. På bara några veckor var de nya grenarna nästan två meter långa.

Men det tog inte slut där. Helt respektlöst mot alla trädgårdsböcker så beslöt sig min hallonbuske för att de nya grenarna skulle börja bära frukt nu genast. Inte nästa år. Som alltså brukligt är.

Så därför står jag nu här, i mitten av september, med dignande hallongrenar i trädgården. Helt galet.

Maken påminde mig om att en av de två buskarna vi grävde ner faktiskt var en hösthallonbuske, så det var ju logiskt att den började bära frukt just nu. Men jag invände att det faktiskt var den andra busken som var hösthallonen. Den buske som fört en ännu mer tynande tillvaro och fortfarande gjorde det. Enligt etiketten var den här busken istället”mormors hallon”. Inte hösthallon.

Men jag antar att etiketter säkert kan hamna fel i en handelsträdgård ibland.

Eller så skyller vi på den galna sommaren.

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lite tokigt är det

  1. Eva skriver:

    Men visst är naturen lite upp och ner. Våra rosor som inte blommade i sommarhettan har satt igång att blomma som bara den. Stäppsalvian blommar för tredje gången mm. En del småfåglar verkar ha hunnit med tre kullar. Hur ska detta sluta?

    Gillad av 1 person

  2. Gun Malmqvist skriver:

    Sommarkänsla!!!!!🤪🌺🌺🌺

    Gillad av 1 person

  3. Anki skriver:

    Precis så är det även här … blommorna som gav upp i hettan och torkan verkar ha fått nytt liv 🙂

    Gillad av 1 person

  4. Meggie skriver:

    Var tvungen att genast rusa ut och spana in våra egna självsådda hallonbuskar, självsådda i den bemärkelsen att de anlände gömda i ett lass jord som vi köpt för att utöka vår gräsmatta. Jag rensade buskarna på bär för ett par veckor sedan och inte ägnat dem en tanke sen dess. Men nu lyste där fyra nya röda bär plus några kart. Helt otroligt! Smakade dock mest vatten efter allt regnande. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Så kan man också få hallonbuskar. 🙂
      Vi har också ett gäng som flyttat in själva, inspridda från bergknallen intill. Plötsligt var hela baksidan full av hallonskott. Och precis som ni fick jag bär på dem också. Nu. Som du säger, helt otroligt. Även om smaken tyvärr inte är densamma. Jag tror det beror på bristen på sol numera, det blir inte samma söta smak med den svalare och svagare höstsolen som inte lyser lika länge heller.

      Gillad av 1 person

  5. Lennart skriver:

    eftersom jag tydligen tappat bort ditt mobbenummer, och är för övrigt allmänt förvirrad, så lyckades jag inte gratta fröken på rätt dag ! Du får gärna svara med kontaktdata via mail, så kan vi höras ! Grattis på dagen i efterskott! Kram Lennart

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.