Medan förmiddagskaffet kallnade

Det var lördagsförmiddag och den första vårsolen började värma vår veranda. Där stod en brun fällstol i trä. På golvet bredvid stod en kopp kaffe som sakta kallnade. Det var mitt kaffe. Själv var jag spårlöst borta. Jag hade plötsligt fått annat för mig.

Vi backar lite:
Jag hade precis slagit mig ner på stolen med kaffekoppen i ena handen medan jag la i från mig kryckorna på verandagolvet med den andra. Njöt av solen och lät blicken vandra mot de krokusar som nu stack upp på allvar i min ogräsängsrabatt under köksfönstret. De var nu många flera och lyste som små gula och blåvita färgklickar i det vissna fjolårsgräset. Scillan var på väg upp, tätt följd av små spjut av påskliljor. Våren var verkligen här.

Jag hann inte mer än börja formulera tanken: ”Snart vaknar nog humlorna….” förrän jag såg en omisskännlig svart insekt hovra i luften ovanför krokusarna, dovt brummande.

En humla!

Och så fort jag kunde slet jag åt mig kryckorna, störtade-stapplade ner för de få verandatrappstegen och slirade snabbt fram i gruset för att hinna se henne innan hon försvann.

För visst var det som jag misstänkte – en stor, vacker drottning av mörk jordhumla. Två gula streck och vit rumpa. Det är de övervintrande drottningarna, och jordhumlorna är den art som vaknar först om våren och sen flyger runt som små surrande bombplan i jakt på käk och senare bohål.

Den här damen var riktigt utsvulten, förmodligen alldeles nyvaken. Hon kravlade långsamt runt bland alla krokusarna, flera gånger, och stod rentav på huvudet rakt ner i sin iver att få i sig så mycket nektar som möjligt. Efter en stund hade hon tankat tillräcklig energi för att lyfta, och jag kunde riktigt se hennes glädje när hon plötsligt upptäckte de tre övriga knippena med krokusar en liten bit bort. Ännu mer käk! Hon dök ner och fortsatte frossa.

Jag stod där vinglande, böjd över blommorna, kryckorna slängda på grusgången, ivrigt studerande den lilla hungriga drottningen. Strax efter dök det upp ännu en drottning. Två humlor! Min restaurang hade knappt öppnat och var redan välbesökt. Vilken glädje! Så glad jag var att jag hade något att erbjuda dem. Och dessutom var fler blommor på väg upp.

Så. Årets första humla (eller humlor) siktade redan 30 mars. Hurra!

 

Lite mer fakta:

Humlorna behöver hjälp så här års. Ser du en trött och slö humla, lyft in henne i närmsta blomma eller ställ ut ett litet fat med sockervatten. Det ger snabb energi. En humla som inte längre kan flyga har fått för stor energibrist och kommer att dö. Och en humledrott-ning som dör gör att vi går miste om ett helt samhälle med hundratals humlor som inte föds. Då blir det tyst och tråkigt utan insekter och dessutom inga bär eller frukter i din trädgård eftersom ingen finns som kan pollinera dem. Så hjälp humlan! Läs gärna mer i det här inlägget på bloggen Seniorvinklat om hur du räddar en humla som behöver hjälp.

Vill du också hjälpa humlor och andra pollinerare? Kolla gärna in Naturskyddsföreningens kampanj Rädda bina. Där finns massor med nyttiga tips om växter, hur man hjälper bina och vad man ska göra eller snarare inte göra i sin trädgård. T ex sluta gödsla gräsmattan och låta blommorna få blomma istället. Och plantera några flera kryddväxter i valfri kruka eller rabatt. Enkelt men å så värdefullt.

Tack Nettan för tips om länken till Rädda bina!

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Medan förmiddagskaffet kallnade

 1. Roffe skriver:

  Tack Gunilla för rapporten blir så glad när allt börjar komma på plats igen. Då kan jag meddela tre citronfjärilar i lördags flygande i Vallentuna.

  Gillad av 1 person

 2. Gun Malmqvist skriver:

  Underbart som alltid,härligt med våren.

  Gillad av 1 person

 3. Ja visst är det härligt när humlorna kommer. Jag hade också en mörk jordhumledrottning i fredags. Stor och vacker var den.

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Även här har några humledrottningar visat sig – troligen mörka jordhumlor hos mig också 🙂 Två citronfjärilar syntes fladdra förbi. Bofinkshannarna kom för några veckor sen – och förra veckan kom deras fruar … och vilken dag som helst kommer nog sädesärlan – den första brukar dyka upp första veckan i april … ja, nu är det verkligen vår!

  Gillad av 1 person

 5. Eva skriver:

  Alltid lika trevliga och välskrivna inlägg. Tack för länken. Den har renderat en hel del besök. Jättekul!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.