Vårstädning – eller inte

För ungefär tre-fyra veckor sen hade jag en diskussion vid fikabordet på jobbet med en trevlig kollega. Det var måndag och hon var kvittrande glad över den gångna helgens fina vårväder och start på utomhussäsongen.

– Det blev så vårfint hemma, sa hon glatt medan hon rörde om i kaffet. Jag putsade fönstren, torkade av utemöblerna på balkongen och köpte hem vårblommor. Det är så härligt att våren äntligen är här!

Jag drack en klunk kaffe. Sa ingenting. Och så kom det, det jag väntade på.

– Men du, du har ju hus! utbrast hon och tittade på mig. Det måste ju vara jättehärligt att äntligen ha fått ställa i ordning sin uteplats? Bara öppna dörren och gå ut i våren så där, tillade hon förväntansfullt.

Jag tittade kallt tillbaka på henne.
– Jag har inte vårstädat någon uteplats för vi har fortfarande SNÖ i trädgården, sa jag torrt medan jag tog en klunk kaffe.

Det blev som lite tyst. Ett scenario som inte var väntat, så att säga. Snö? Allvarligt? Men så var faktiskt fallet. Hos oss dröjer våren alltid en smula längre. Vi bor i något slags köldhål. Skugga från berget bakom och tomtens belägenhet i en backe gör att vår baksida tinar mycket senare. Varpå snön förstås hänger kvar längre. Så medan min kollega som bor i en lägenhet i Stockholms innerstad kan vårpynta balkongen redan i mars är det snarare andra hälften av april som gäller för oss. Förra året försvann inte den sista snöfläcken förrän i maj.

Men nu. Nu! Nu är det äntligen vår tur!

Skärtorsdagen kom med sexton härliga plusgrader och strålande sol. Av nattfrosten syntes inte ett spår när jag gick ut med förmiddagskaffet på framsidans veranda. De sista snöfläckarna på baksidan smälte bort för ungefär 10 dagar sen och där och då, i solen och fågelkvittret, insåg jag att våren till slut nått hela vägen även till oss.

Men att slå sig ner på de obeskrivligt dammiga utemöblerna kändes uteslutet. Hm. Det blev en kaffe sittande på trappan. Och när kaffet var urdrucket grep jag en trasa, en hink med såpvatten och en krycka och städade av både utemöbler, fågelbad och blombänkar.

Med en kruka påskliljor som sista pricken över i-et fick vi en trivsam och ren sittplats på framsidan. Nu har vi lika vårfint som min kollega hade redan för en månad sen.

Nu inväntar jag bara att kommunen ska ombesörja uppsopningen av vinterns antihalkgrus från gatorna innan fler bilar kör förbi. Annars lär det nog få bli repris på möbeltvätten.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Växter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vårstädning – eller inte

 1. Roffe skriver:

  Härligt att du äntligen fått vår, nu gäller det att hänga med den här underbara tiden brukar rusa iväg och så står vi där och undrar hur kunde tiden gå så fort. Det gäller nu att njuta, njuta och njuta.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Eller hur?! Du har så rätt Roffe. Där har jag en fördel att jag inte kan röra mig särskilt fort. Man hinner uppleva mycket fågelsång och andra vårtecken då. 🙂

   Gilla

 2. Anki skriver:

  Även om vi haft barmark ganska länge så känner jag igen mig … vår tomt är den sista i den här socknen som blir snöfri! Ni fick påspädning av snön några gånger, medan vi inte fick någonting – inte ens regn! Regn skulle behövas här nu … det är kruttorrt igen!
  Så fint du gjort där vid ditt lilla bord! Jag ska nog försöka att få det lite mysigt här på altanen också idag 🙂
  Ha en fin långfredag!

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Ja nu gäller det att ta tillvara på den här årstiden. Skönt att ni blivit av med snön! Ha nu en skön och rogivande långfredag!

  Gillad av 1 person

 4. Monica Renström skriver:

  Härligt Gunilla!! Ha en fin påskhelg🤗😘

  Gillad av 1 person

 5. Meggie skriver:

  Visst är det skönt när man äntligen får skura bort vintern. Och det är få ställen där kaffes smakar godare än när man får dricka det sittandes på sin förstutrapp en varm och solig vår- eller sommarmorgon och luften runt omkring är fylld av ljuvligt fågelkvitter. 🙂
  En riktigt Glad Påsk på er!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.