Några (nördiga) tankar om gullvivor

Eftersom mitt ben har blivit bättre så går jag nu något fortare. Men fortfarande inte särskilt fort. Och när man inte går så fort så har man tid att se alla de där små naturens under som sker runt omkring en som man annars gärna missar när man stressat hastar fram i sin tillvaro.

En morgon när jag stillsamt lunkade förbi min ogräsängsrabatt nedanför köksfönstret föll min blick på gullvivorna som nu ståtar i full blom. Fina stora väldoftande gula klockor, på höga stänglar. I alla fall på vissa av dem. Andra som inte har kommit lika långt i sin blomning saknar de höga stänglarna. De blommar nere vid marken.

Och det är nu vi kommer till de nördiga tankarna. Låt mig utveckla.

De flesta blommor skjuter först upp blad. Därefter kommer någon slags blomstängel som långsamt utvecklar sig, blir längre och längre. Slutligen materialiserar sig en knopp högst upp, som slår ut och visar en vacker blomma. Detta förfarande för en blommas utslagning är väl de flesta av oss bekanta med.

Men så gör inte gullvivorna. Visst ser de till att få bladen på plats först. Men sen slår de ut blommorna direkt. Innan de växer upp. Jag kunde bevittna hur min rabatt var full med vackra gullviveblommor som slickade marken i samma höjd som bladen, ganska länge. I och med att värmen kom började de arbeta sig uppåt, stänglarna blev längre och längre,  tills vivorna var höga ståtliga blommor.

Kolla fotot ovan. De yngsta vivorna längst fram hänger fortfarande i marknivå medan de äldre nu vuxit upp.

Har ni också tänkt på detta? Att gullvivorna gör saker i omvänd ordning jämfört med andra blommor? Eller är det bara jag som är nördigt fascinerad?

Eller också beror det hela på frosten som rådde halva maj. Det var helt enkelt för kallt för att de skulle orka upp hela vägen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Några (nördiga) tankar om gullvivor

 1. Ja så är det nog, jag har inte tänkt på det innan du skrev om det. Jag har massor av Gullvivor och nu har de flesta långa stjälkar.

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Visst det är underbart att alla inte gör på samma sätt. Det har säkert med någon form av överlevnadsstrategi, kul att du berättade hade inte tänkt på det. Skönt att benet är på ”gång”.

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Jag har faktiskt undrat över detta också. Intressant att veta hur det kan bli så!?

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Jag brukar fundera över detta varje vår, men har inte kommit mig för att fråga någon om det. Jag tror som Roffe att det är någon slags överlevnadsstrategi …
  Skönt att läsa att du börjar kunna gå lite bättre – det går framåt i alla fall 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Meggie skriver:

  Precis så är det med gullvivorna, och det känns alltid lite häftigt att så där i slutet av mars/början av april kunna skryta om att man redan hittat gullvivor. Nähä?! Jovisst, säkert! Att det bara är några outslagna blomknoppar längst ner i bladrosetten behöver man ju inte skriva någon på näsan om, huvudsaken är att man är först i racet att hitta de första vårblommorna.
  Härliga nyheter att benet så sakta nu börjar vara tillbaka på banan igen. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Eller hur?! De där första små knopparna längst nere i bladrosetten, precis så är det. Jag tänker alltid att det är för tidigt, de ska ju blomma i maj – och det gör de också. På full stängel. Med den här strategin blir ju säsongen lång för dem. Smart.
   Tack jo benet och jag jobbar på mot gemensamma mål. För det mesta är vi överens men långt ifrån alltid. Jösses vilken tid det tar. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.