Jag tycker om att klippa gräs. Det doftar gott, man får vara utomhus och i naturen. Bra motion är det också. Dessutom ger det ett väldigt tydligt resultat – en mer städad och välklippt gräsmatta.
Fast just nu är det ju inte att tänka på förstås. Vår gräsklippare är ingen åkgräsklippare utan en vanlig hederlig bensindriven modell som man själv får dra. Ute i den ojämna gräsmattan är dessutom kryckan fortfarande ett måste. Då blir det svårt att gå med en gräsklippare, frikoppling till trots.
Följden blir att maken nu axlar rollen som förste gräsklipparoperatör. Det gör han förstås alldeles utmärkt. Men. Eftersom han inte har klippt de senaste säsongerna känner han inte till vilka delar av gräsmattan som ska klippas och vilka som inte ska det. För hela gräsmattan ska naturligtvis inte klippas. Inte på vår insektsvänliga och vildväxtfrämjande tomt.
Tusenskönor och klöver har på eget bevåg flyttat in i gräsmattan. Revsuga har hängt sig kvar i marken sedan innan vi byggde huset. Själv har jag planterat in käringtand, blåklocka och stjärnflocka. Förgätmigejer har spritt sig lite varstans över baksidan efter vårt försök förrförra sommaren med att plantera äng (som blev mer ogräsområde än äng men vad fan), liksom prästkragar. Kort sagt så växer det massor i gräset som ska fortsätta växa.



Vilket föranledde att vissa instruktioner till maken var nödvändiga innan han kunde dra igång årets första klippning.
– Du behöver inte spara all revsuga men låt dem vid hagtornsbusken stå kvar, instruerade jag.
– Vilken är hagtornsbusken? frågade maken vilset.
– Den där taggiga busken mitt på baksidan. Och tusenskönorna ska också sparas så klipp runt dem.
– Är det de där små vitrosa blommorna som ser ut som miniprästkragar?
– Japp, stämmer. Och du kan ta en del av maskrosorna men inte alla, för de behövs till humlorna. Och så kan du klippa bort det som är ogräs i gamla ogräsängen men spara förgätmigejen och prästkragarna, eller inte alla kanske, för det är rätt mycket …
Nu började maken se förtvivlad ut.
Vi försökte en stund till. Tills maken till slut utbrast:
– Det spelar ingen roll hur mycket du förklarar eller hur noga jag försöker vara! Det kommer ändå att sluta med att jag råkar klippa bort något jag inte skulle klippt bort och så blir du arg.
Han hade en poäng. Detta var inte en så värst klok strategi. Dels kunde inte allt sparas, det blev för många villkor. Jag fick lov att tagga ner med blommorna. Och dels måste navigeringen vid klippningen bli enklare. Jag mindes själv hur bökigt det var att hålla koll när jag klippte förra sommaren så jag inte råkade klippa bort något som jag ville behålla. Kunde man kanske markera det som skulle sparas på något sätt?
Det hela slutade med att jag samlade ihop ett gäng stenar i en korg som jag sen släpade ut i gräsmattan. Dem la jag ut runt ett urval av de växter som skulle sparas i gräsmattan. Runt den mesta revsugan, runt tusenskönorna, runt stjärnflockan och käringtanden och runt en stor del av förgätmigejerna och prästkragarna. Plötsligt blev det mycket tydligare vilka områden som var fredade. Nu skulle gräsklippningen nog gå som en dans.
Och det gjorde den. Allt som skulle vara kvar var kvar när all klippning var färdig. Fantastiskt! Jag stod och såg ut över den nyklippta fina trädgården och gladdes.
Men med tanke på makens pollenallergi och det konstanta nysandet han ägnade sig åt när klippningen var färdig ser jag ändå fram emot den dag när jag kan börja klippa själv igen.
Hoppas det inte dröjer så länge till.
Alltså jag skulle inte vilja vara gräsklippsoperatör hos dig. Pollenallergiker dessutom!!! Alternativet kanske är att låta gräset och alla blommor vara. Då blir det ju bäst för insekterna och kanske för maken?
GillaGillad av 1 person
Nä, jag är nog lite för bitchig när det gäller klippningen. 😉
Skulle önska att vi kunde låta bli att klippa gräset men det mår faktiskt inte gräsmattan särskilt bra av och inte kan man utnyttja tomten heller. Vi vet, vi provade det de första två åren när vi råkade låta gräset växa för högt…. 😀
GillaGillad av 1 person
Nej jag vet det går inte heller. Lösningen med stenarna var fiffig. Ligger de kvar nu till nästa gång eller blir det nya områden som skall skyddas?
GillaGillad av 1 person
Stenarna ligger kvar, om än mer skymda i grönskan nu :D. Men du har rätt i att de lär flyttas allt eftersom de olika växterna blommar över och nya börjar blomma… verkar bli ett annorlunda trädgårdsprojekt i år… 🙂
GillaGillad av 1 person
Blev ju fint där med stenarna, bara inte gräset intill växer sig så hög att det skymmer dem nästa gång det är dags för klippning och ni kör sönder gräsklipparen. Annars får du köpa en sån där sprayburk med vit färg som fotbollsdomarna använder när de ska markera linje för frispark. 🙂
Revsuga har jag aldrig hört talas om, men den ser ju intressant ut. Köper man frön eller färdiga plantor? 🙂
GillaGillad av 1 person
Du börjar få rätt – stenarna börjar försvinna här och där. Får nog ta en runda innan det är dags för nästa klippningsinsats. Sprayfärg var ett av förslagen men förkastades eftersom växtligheten växer och färgen antingen klipps bort eller döljs av växterna. Men jag kanske ska ta upp det på agendan igen….
Revsugan är trevlig, tålig och sprider sig aslätt, genom revor som namnet antyder. Tror man kan köpa både frön och färdiga plantor. Det finns även blåsuga och andra varianter. Poppis på trädgårdssajter, du får googla helt enkelt. 🙂
GillaGillad av 1 person
Haha … tycker nästan lite synd om din make! Här har vi inga såna problem för tillfället – gräsklipparen är trasig! Maskrosorna frodas, liksom övrigt ogräs. Förra årets torka tog livet av gräset på stora områden, men som sagt … ogräsen frodas och får väl göra det ett tag till 🙂
GillaGillad av 1 person
Haha ja det blev lite synd om honom. 🙂 Jag insåg att jag blev lite för engagerad i detta. Nu tar vi det lugnare, låter ogräset frodas på flera ställen. Gökärten har spritt sig enormt efter förra årets torka och det gillas ju av humlor m fl. Jag börjar tro på att låta trädgården sköta sig själv lite mer, då verkar det bli bäst. Det jag köpte och planterade förra året överlevde inte torkan, kan man säga. 😀
Hoppas ni får ordning på klipparen!
GillaGillad av 1 person
Tapper man du har, det hade ju inte gjort så mycket om hela gräsmattan blivit oklippt förstås.
GillaGillad av 1 person
Visst har jag. Och visst vore det fint med ännu mer vildvuxet och oklippt. Men då bleve det svårt att röra sig på tomten och sköta ängar och buskar….. avvägning, avvägning. 😀
GillaGilla