Invasion av riddarskinnbaggar

Jag vet inte om det är ett särdeles bra år för riddarskinnbaggar i år. Men hos mig huserar ett stort gäng sedan några veckor tillbaka. I köksogräsängen. På och under alla möjliga växter. När de inte krälar över farstutrappan som också är ett populärt tillhåll. Jag har aldrig sett så många riddarskinnbaggar i trädgården förut.

Riddarskinnbagge
Foto: Wikipedia

Lite googling ger vid handen att detta kryp gärna uppträder i just stora ansamlingar, framförallt på våren och hösten. Däremellan är de tydligen ute och käkar och lägger ägg på yngelväxten tulkört. De övervintrar i springor i murverk och trävirke i gamla bodar eller kyrkor. Är f ö Gotlands landskapsinsekt och kallas på gutemål för ”körkmack”, dvs kyrkkryp.

Ett färgglatt och trevligt inslag är de. Trevliga insekter som sakta traskat runt. Men sedan två dagar tillbaka har aktiviteten helt avstannat. Inte en skinnbagge som krälar runt. Nu sitter de alla istället helt stilla i köksogräsängen, och alla på samma typ av växt: maskrosor. På knopparna som just slagit ihop innan de slår ut för att bli vita bollar. De suger näring ur fröna. Och näring verkar behövas. För skälet till att de sitter så stilla är att parningssäsongen inletts. Vilket verkar vara en långdragen historia för en riddarskinnbagge. Två dygn, och ännu verkar det inte vara färdigt. Jösses.

Jag har passerat den här gruppen otaliga gånger de senaste dagarna, på väg till soptunnan eller till och från jobbet, och ingen har rört sig ur fläcken.

Men snart torde det väl vara dags för äggläggning och då ger de sig iväg på jakt efter tulkört. Och för den som i likhet med mig undrar hur den ser ut, kan ni stilla er nyfikenhet med bilden nedan.

Tulkört
Foto: Wikipedia

Eftersom jag inte har någon tulkört i trädgården lär jag bli utan riddarskinnbaggar inom kort. Men de dyker säkert upp igen nästa vår. I alla fall om de vill äta maskrosfrön. För det har jag gott om.

Detta inlägg publicerades i Insekter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Invasion av riddarskinnbaggar

 1. Jag har också många.

  Gillad av 1 person

 2. roffe skriver:

  Häftiga färgklickar.

  Gillad av 1 person

 3. Anki skriver:

  Spännande och färgglada! Jag brukar bara se enstaka här – och tulkört vet jag mig aldrig ha sett …😉

  Gillad av 1 person

 4. Den är väldigt lik Eldlusen och den här jag många av. Har du sett skillnaden på dem. De är väldigt lika. Jag såg på fotot att det var Riddarbagge, men det hade inte du tagit. Jag vill inte kritisera bara göra dig uppmärksam.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.