Fönstertittaren

Vår nye granne är en fönstertittare. En ihärdig sådan. Han kan sitta i timmar och stirra in. Ibland byter han fönster. Särskilt om man själv byter rum. Ett av vardagsrumsfönstren är favoritfönstret, men eftersom jag ofta hänger i köket har jag mer än en gång vänt mig om och sett honom i ett av köksfönstren. Där sitter han och stirrar in på mig medan jag gör kaffe eller sitter vid köksbordet.

Det är som om han vill hålla koll på oss, var vi håller hus, vad vi sysslar med. Nästan hela tiden. Det är en smula obehagligt, ska jag erkänna. Särskilt som man inte alltid märker att han är där, utan blir överraskad när man plötsligt får syn på honom och inser att han har suttit där en stund och stirrat in. Att vara iakttagen utan att veta om det gör att man känner sig lite otrygg – hur länge har han suttit där? Vad har han sett?

När han inte sitter och tittar in brukar han hålla konsert. Han sitter i trädgården och sjunger och sjunger och sjunger. Gärna vid tretiden på morgonen.

Dessutom bajsar han ner hela fönsterbrädet.

Vår nye granne är alltså en fågel. En svartvit flugsnappare. En väldigt vanlig fågel, kaxig som få och som gärna låter och flaxar runt i trädgården. Slåss med talgoxar och andra om de bästa bohålen (där han sen låter honan bygga boet helt själv). Dessutom är han en liten bigamist. Hanarna har nämligen ofta två honor, installerade i varsitt revir. En ordinarie och en bihustru. Och han är inte särskilt bra på att försörja dem båda. Ofta får hona nr 2 klara sig helt på egen hand sedan hon väl har lagt ägg. Ett jäkla sätt.

Det var i lördags som maken fick syn på honom första gången.

– Du, det sitter en liten fågel i vårt vardagsrumsfönster! hojtade han.
Jag stapplade förstås in i vardagsrummet för att se.
– Nämen titta, sa jag. En svartvit flugsnappare! Så kul!
– Varför sitter han på vårt fönsterspröjs och tittar in?
– Ja, säg det. Han kanske speglar sig. Eller ser något intressant här inne. Eller vilar sig från alla fruar.
– Alla fruar?
– Ja, svartvita flugsnappare brukar ha minst två honor, i varsitt revir.
– Hm. Två holkar är ju precis vad vi har i trädgården. Dem har han säkert lagt beslag på för att installera brudarna i. Nu kanske han är ute efter en tredje holk? Dvs vårt hus?
– Det kan han ju glömma. Jag tänker inte uppmuntra den lille bigamisten till ännu fler äktenskap.

Ungefär där tyckte flugsnapparen att vi kommit för nära och drog iväg. Men han var snart tillbaka och vi lyckades få några foton. Sen dess har han som sagt återkommit i stort sett dagligen för att titta in. Mer och mer orädd har han blivit. Som mest har jag varit bara några decimeter ifrån honom. Vacker är han. Men mycket märklig. Jag har aldrig varit med om en flugsnappare som är så närgången.

Hur detta kommer att sluta är svårt att säga. Men jag gissar att han så småningom kommer få svårt att få tid att sitta och glo på oss när väl ungarna kläcks och ska utfodras. Såvida han inte överlåter det jobbet åt honorna. Så värst mycket nytta i någondera hushållet verkar han ju inte göra ändå.

Vill ni läsa mer om flugsnapparen och hans bigamistbeteende kan ni göra det på www.fageln.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Fönstertittaren

 1. Ja min Flugsnappare har jagat bort en Blåmes från en av mina holkar. Det värsta är att jag tror att Blåmesen redan hade lagt ägg för den var så arg på flugsnapparen i över en vecka. Jag försökte mota bort den men det gick inte så bra.

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Kan det vara så att han håller koll på var Gunnar befinner sig ??

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Du kan ha rätt Roffe!
   För vid ett tillfälle satt Gunnar i fönstret istället för flugsnapparen, som då var spårlöst borta…. Herre på täppan, kanske? 🙂
   (han återkom så snart Gunnar gått in till oss för att äta, f ö….)

   Gilla

 3. Anki skriver:

  Haha … underbart Gunilla! Riktigt söt är han i alla fall den busen 🙂 Har en här som sjunger så man får stänga fönstret framåt morgonen – och även om jag är morgonpigg, så tycker jag det är väl tidig att bli väckt vid tretiden 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Det är det han vinner på, sin söthet. Tack och lov har han hållit tyst med morgonserenaderna ett tag. Gärna fågelsång, men inte alltför tidigt! 🙂 De har en väldigt kraftig stämma för att vara så små, de rackarna.

   Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Jag igen … det röda, vackra huset i headern … är det er sommarstuga kanske 🤔🙂 Så fint!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Tack för att du frågar! Nä, det är det inte, vi är fortfarande på jakt efter en sådan. Stugan på bilden är det ursprungliga Kolartorpet, som ligger mitt i villasamhället Kolartorp i Haninge, där vi byggt vårt hus i utkanten. Det är bebott, men behållet i sin ursprungliga stil och förgyller allas vardag här med vildvuxen tomt, syrener och torpkänsla. Väldigt trivsamt och kulturhistoriskt! 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Eva skriver:

  Så vacker header och jättegullig pippi. Men vilken rackare!

  Gillad av 1 person

 6. Meggie skriver:

  Haha, vilken underbar historia! Hoppas bara att ”fluktaren” inte blir någon annan herres mat. 😦 Vi har flera flugsnappare på tomten, där särskilt en ofta uppehåller sig i närheten av matningen och bråkar med de flesta trots att han själv inte äter av det som serveras där. Den enda han tycks ha lite respekt för är hackspetten. Men söt är han och rolig att titta på. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja visst är de roliga? Bråkar med alla men äter inga frön själv…. 🙂
   De är söta och sjunger vackert men små bigamistiska bråkstakar. Inte konstigt att de är så talrika om de har flera fruar. Kul att ni har flera flugsnappare ni också!
   Sparvhöken och duvhöken är aktiva här så vi får väl se hur länge vi får behålla vår fluktare. Men det verkar vara duvor och trastar som råkar mest illa ut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.