De sista tappra humlorna

Förra helgen, den första hela i september, blev det en tur upp till stugan igen för att njuta av varmt höstväder och lantliv.

Maken åkte upp redan på torsdagen och fick förmånen att vakna till en solig och vacker septembermorgon i södra Norrland. Han var förstås inte sen att skicka vackra morgonfoton till mig där jag satt och harvade vid mitt skrivbord på jobbet, långt ifrån en avkopplande ledig morgon på landet.

Ett av fotona visade bolltistlar med humlor i vackert morgonljus. De var sena, men nu hade de äntligen slagit ut, bolltistlarna. Och humlorna var inte sena att festa på prakten. Bolltistlar är rika på nektar och således uppskattade. Humlorna kravlade runt, surrade och åt för glatta livet. Glad blir man när man kan förse små hungriga humlor med lite käk så här sent på säsongen. Titta bara.

Efter en tågresa på fredagskvällen efter jobbet fick så även jag förmånen att vakna i stugan på lördagsmorgonen. Naturligtvis låg mina förväntningar högt – jag såg fram emot ännu en vacker och solig höstmorgon, som jag skulle få uppleva, med te på trappen och en gårdsplan som badade i sol. Och naturligtvis blev det inte så. Vi vaknade till 12 grader och regn. Tjoho.

Men tja. Det är så det är. Man får gilla läget. Frukost ute blev det ändå, trots regnet och kylan, mest för att vi fortfarande saknar en bra matplats inomhus. Men det funkar om man tar på sig en extra fleecejacka och ett par raggsockor i foppatofflorna. Just den här gången skulle dock möjligen även ett par vantar suttit bra.

Men trots att vi satt där och frös med händerna runt temuggarna hade vi det ändå bättre än humlorna. De satt i bolltistlarna även denna morgon. Men definitivt inte med samma entusiasm. Istället för att glatt kravla omkring satt de nu håglöst stilla, med regnvattnet droppande från vingspetsarna.  Miserabla, blöta och frusna humlor.

Jag antar att ni undrar varför de satt kvar där, i regnet och frös. Jag kan upplysa om att faktiskt hade suttit där hela natten. Inte för att jag var uppe och bevittnade det, men jag är tämligen övertygad. Det var nämligen humlehanar. Så här dags på säsongen är det bara hanarna kvar. Humlesamhällena har dött, bona har övergivits. De gamla drottningarna har dött, arbetarhumlorna likaså. De nya drottningarna som övervintrar och skapar nya samhällen nästa år har redan parat sig, ätit upp sig och gått i ide i väntan på våren. Kvar är hanarna som i stort sett bara väntar på att antingen frysa eller svälta ihjäl, vilket som nu inträffar först. En smula tragiskt.

Utan ett bo att ta skydd i får man klara sig bäst man kan, vilket kan innebära övernattning under en bolltistel, trots regn. Det är tufft att vara humlehane.

Frampå dagen slutade det regna, temperaturen steg och det blev enstaka solglimtar. Det gjorde att det blev lite mer fart på hanarna. De kravlade sakta runt i bolltistlarna och fick sig lite mer nektar till livs, innan kvällskylan fick dem att kura ihop sig igen.

Det går obönhörligen mot höst och det definitiva slutet på årets humlesäsong.

Till helgen åker vi upp till stugan igen. Då hoppas jag att mina bolltistlar fortfarande blommar och att det fortfarande är en smula varmt. För humlehanarnas skull. Och för min. Så jag kan njuta av dem ett litet, litet tag till.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till De sista tappra humlorna

 1. Eva skriver:

  Åh så intressant med humlehannarna. Håller tummarna för att det skall vara fint väder med sol och värme nästa helg.

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Lite längre upp i Hälsingland jobbar humlorna (hannarna) på och det har varit ovanligt många i år. Spännande att följa deras arbete trots att slutet närmar sig. Hoppas att ni får ett bättre helgväder vid nästa stugbesök, men hösten rusar på med raketfart nu.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Härligt att höra att ni också fortfarande har humlesällskap i norra Hälsingland, Roffe!
   Det verkar som om det ska bli varmare till helgen. Vi hoppas på det. Sista chansen innan hösten, tror jag. Som har sin charm, men kanske inte i en oisolerad stuga…. 🙂

   Gilla

 3. Meggie skriver:

  Vaknade till första frostnatten i förrgår. Kalla dagar nu, sällan mer än sex sju grader med sol och regn som avlöser varandra om vartannat. Men så fort solen tittat fram en stund och värmt upp den blåblommiga rabatten dyker fortfarande några tappra fjärilar och humlor upp. 🙂 Så om man nu kan lita på väderleksrapporterna för en gångs skull kan du nog se fram emot ett sista möte med dina humlor. 🙂 Ha en skön helg!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Japp, inatt var det frost även nere i Stockholm. Men det verkar bli varmare imorgon. Ikväll åker vi upp så jag hoppas på både humlor och svamptur imorgon! 🙂
   En skön helg till er också.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.