För tidigt, för tidigt, för tidigt….. för sent

De säger att det inte blev något bra äppelår i år. Förra året var tydligen ett rekordår, men i år är det mer ont om äpplen.

Det är säkert sant. Äpplena är i alla fall fortfarande väldigt dyra i affärerna. Men vad gäller vår egen skörd har jag inget att jämföra med. Det är nämligen första året som vi får äpplen. Och det är nog i sig lite av ett rekord. Vi planterade äppelträdet i maj förra året. Visserligen ett halvvuxet träd och därmed ganska livskraftigt, men ändå. Att det skulle ge skörd redan i år hade jag inte trott. Och en fin skörd var det. Hela 10 fina, stora Ingrid Marie-äpplen och några småkart blev det. Hurra!

Sen var det det där med skörden. När skulle man plocka? I början av oktober eller när det varit någon frostnatt, fick jag råd om. Första helgen i oktober infann sig utan frostnatt. Sen kom några morgnar med någon slags lätt frost i gräset som smälte på någon timme. Räknades det? Var det dags att plocka? Eller var det fortfarande för tidigt? Det behövdes väl mer frost än så där? Vi avvaktade lite till. Sura omogna äpplen kändes inte som en bra idé. Bättre att vänta.

Så det gjorde vi. Tills i söndags. Då var det 20 oktober. Då borde det väl ändå vara dags. Inga fler frostnätter hade det blivit, men nu kunde vi ju inte vänta längre. Då skulle väl äpplena ruttna bort i den här milda blötan.

Så jag tog min bunke och gick ut till äppelträdet. Det gick fort att plocka av de 10 äpplena. Synd bara att vi inte var först.

För NATURLIGTVIS hade vi väntat för länge. Fåglarna hade hunnit före. Två av äpplena var halvätna. Fem hade ett gäng hack efter små tätting-näbbar lite här och där. Bara tre av äpplena var helt orörda.

Åh så jag grämde mig! Särskilt som några av de där näbbhacken var alldeles färska. Hade jag pallrat mig ut för att palla ner mina äpplen bara en timme tidigare kunde jag ha haft fyra orörda äpplen. Aaaargh! Det är tacken för att man utfodrar fåglar. De förser sig av allt som bjuds. På eget bevåg.

Men. Väl inkommen och med sköljd frukt betraktade jag resultatet. Och blev lite lugnare. Det gick ju att äta de påbörjade äpplena ändå. De var fortfarande fräscha. Och hacken satt i överkanten. Gick att skära bort.

Så resultatet blev tre äpplen till en god paj och några mellanmålsäpplen till mig. Och två äpplen som fåglarna fick fortsätta att festa på, i tärnad form vid fågelmatningen.

Som sagt. För tidigt, för tidigt, för tidigt….. för sent.

Men vi fick ju äpplen. Och goda var de också.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till För tidigt, för tidigt, för tidigt….. för sent

 1. Ser fina och goda ut och fåglarnas smakande går ju att skära bort.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Har samma upplevelser här också … ständigt denna kamp med fåglarna 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Ganska fantastiskt att ni fick skörd så snart efter planteringen. Goda och vackra äpplen också.

  Gillad av 1 person

 4. Meggie skriver:

  Vilka härligt stora och vackra äpplen ni fick, men attans att någon annan skulle hinna före och ta premiärtuggan. Nu vet ni bättre hur länge ni kan vänta med att skörda och nästa år blir förmodligen skörden betydligt större och då kan ni ju också provsmaka lite emellanåt så att ni vet om de är dags att plocka. 🙂 Visst är det roligt när man kan börja njuta av egna frukter och bär. Själv lyckades jag plock nästan en liter svarta vinbär från den busken vi satte förra sommaren. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja visst var det kul att vi fick frukt! Och nästa år kommer vi vara betydligt tidigare ute, ja…. 😀
   Grattis till vinbären, så roligt! De brukar vara tacksamma och ge skörd rätt fort. På landet har vi vinbärsbuskar lite överallt. Fler dyker upp ju mer sly vi röjer. Helt galet. Nu är vi uppe i tre röda och fem svarta. Från början var det bara två svarta….

   Gillad av 1 person

 5. Pingback: Från hopp till verklighet | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.