Överleva

Överleva. Det är vad det handlar om just nu. Bita ihop och överleva.

Visst är det lite så det känns? Maken till gråtrist, disig och regnig november var det länge sen jag var med om. Det är fuktigt, det är grått och det blir liksom aldrig riktigt ljust.

Men häromdagen fick vi faktiskt en stunds sol vid lunchtid här i Stockholmstrakten. Vips var alla glåmiga kontorsanställda ute på gatorna där de ställde sig på en solbelyst fläck och vände ansiktena mot solen. Som faktiskt värmde. Ja, jag var en av de där glåmiga. En kollega berättade om en vän från Bolivia som liknat svenskarna vid krokodiler – vid minsta solgnutta krälar vi fram för att gassa oss i ljus och värme. Ja jösses så rätt han hade, bolivianen.

Men vi ska inte deppa. November har sin charm, det är stilla och rofyllt, världen saktar ner en aning och man kan kosta på sig att så smått börja se fram emot adventstider och stundande jul. Redan om en dryg vecka är det dags – första advent, första milstolpen.

Och efter jul kommer nyår, vinter och sen blir det vår igen. Och då kommer jag kunna glädjas åt att mina alldeles nyplanterade iris-lökar tittar upp och bjuder på både prakt och käk till nyvakna humlor.

Vilken tur att november var så mild, grå och fuktig. Annars hade jag inte kunnat plantera lökarna häromdagen. Där ser man. Ytterligare något bra med november.

Trevlig helg på er.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Överleva

 1. På sommaren håller jag gärna till i skuggan, men alla andra årstider älskar jag solen.
  Då blir humlorna glada i vår och kanske du med.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Jag tillhör den konstiga del av mänskligheten som inte alls deppar ihop för att det är november … jag gillar de grå, regniga dagarna och känner bara att det är skönt att inte ha några krav på någonting. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Håller med till fullo, november har verkligen varit ovanligt trist i alla sina nyanser av grått, även om den här våta filten som legat över oss i stort sett hela månaden har haft sina gula fläckar. Men snart kan vi lägga den till handlingarna, puh.. Är dock tacksam att det inte varit slask omväxlande med ishalka. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.