Något guppar i vattnet

Igår kväll kom det sig att jag gick längs bron från Skeppsholmen tillbaka till fastlandet vid Nationalmuseum. Jag hade varit på julfest med jobbet och styrde nu stegen i riktning mot tunnelbanan. Det var mörkt och blåsigt men det regnade inte och var inte alltför kallt heller. En rätt okej kväll att promenera.

Utsikten från bron var ganska magnifik, åt båda håll. På ena sidan hade jag Gamla stans kajer och bortanför dem Slussen, med en julpyntad lyftkran. Åt andra hållet såg jag ut över Ladugårdslandsviken med Östermalm och Strandvägen, hela vägen bort till Djurgården. Från alla byggnader lyste varmt ljus från fönstren ut över vattnet och skapade stämning i mörkret.

Jag blev faktiskt stående en stund för att njuta av utsikten (och vila benet).

Så fick jag syn på något mysko i vattnet. Precis bakom en av de större båtarna som låg förtöjda nedanför Nationalmuseum, ganska nära bron där jag stod (den vita båten till vänster i bilden ovan), guppade några runda, mörka skepnader i vattnet. Ett helt gäng. Säkert 20-30 stycken.

Jag kisade lite och försökte se närmare. Min första tanke var att det var änder. De brukar hänga i den här viken, tiggande bröd av turister och andra kulturintresserade förbipasser-ande. Men så här dags? Det var ju mörkt. Vid det här laget borde de ha sökt nattvila på land. Eller åtminstone på ett tryggare ställe än guppande i vattnet nedanför en båtbrygga.

Jag kisade lite till. Jomenvisst var det väl änder? Formerna stämde ju. Runda, ovala, släta. Och en hel flock, de gillar ju att hålla ihop. Men ändå konstigt. Eller inte. Urbaniserade fåglar, det må vara änder, måsar eller trutar, brukar uppföra sig konstigt i storstaden. Märkligare saker än änder sovande i vatten har jag sett.

Så jag travade vidare i kvällen, glatt konstaterande att jag åtminstone hade fått ett uppslag till ett blogginlägg dagen efter.

Och kom på det uppenbara strax efter att jag nått fast mark.

Det var naturligtvis bojar. På lina. Eller något slags nät med flytbojar. Inte änder.

Jaja. Jag skyller på mina ålderstigna ögon.

Och utsikten var ju vacker i alla fall.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, Vatten och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Något guppar i vattnet

 1. Eva skriver:

  Ha ha och efter julfesten:) Men du beskriver stämningen på bron denna decemberkväll väldigt vackert. Tjusig bild över Strömmen.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Inte lätt i mörkret … 🙂
  Härlig beskrivning av din promenad över bron och en stämningsfull bild!
  Ha en fin helg!

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Ja, Stockholm by night är verkligen vackert, speciellt så här års. 🙂
  Haha, det är lätt hänt att luras av synvillor när det är mörkt, men när det sker på ljusan dag kan det bli lite pinsamt.
  Som när jag för några vintrar sedan var ute och pulsade i snön på isen vid stugan och plötsligt upptäckte ett tiotal svanar som låg fastfrusna i isen. ☹
  ”Svanarna” visade sig dock vara angeldon som några fiskare hade satt ut. Snöhögarna, som bildats när de borrade hål i isen, hade formen av en ”svankropp” och angeldonens vita träpinnar nerstuckna i snön och med en röd kork på toppen såg ut som halsarna. 😊
  Som tur var hann jag hejda mig innan jag började gasta om att vi måste hjälpas åt att få loss svanarna (hur jag nu hade tänkt att det skulle gå till?).

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Haha, tack för delning! Skönt att det inte bara är jag som ser synvillor. 🙂
   Härligt att ni kan vara i stugan även på vintern. Vi har inte riktigt den möjligheten än, måste isolera vattenpumpen först. Projekt för nästa år. Men vi ska i alla all klappa om stugan på vår väg upp till Bollnäs där vi firar jul i år.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.