En annan slags vinter

Ja ni. Den här vårvintern är ju intressant. Och med vårvinter menar jag det faktum att det råder plusgrader och vårtemperaturer och att det inte finns en gnutta snö.

Visst är det trevligt att inte behöva skotta snö och slippa vara rädd för att halka och råka bryta benet igen. Men det spelar ingen roll. Jag vill ha vinter. Innan det blir vår. I den ordningen.

Blidvädret för ju med sig att växterna blir förvirrade och tror att det är dags att sätta igång tillväxten. Jag har sett nytagna bilder på blommande gullvivor i Stockholmstrakten. Hemma i min egen trädgård är det blåbärstrybusken som är felinformerad. De små knopparna har redan börjat slå ut. I januari. Nej, säger jag. Dålig idé! Men den lyssnar inte. Och jag är rädd att den kommer fortsätta i samma stil om mildvädret fortsätter. Vilket innebär att den kommer ha blommat över när humlorna vaknar i april och behöver mat. Vilket vore synd, för det är hela anledningen till att jag planterade den där busken till att börja med.

Det andra bekymret är alla solrosfrön som möglar i fågelmatningen. Allt regn och sen mildvädret på det gjorde att fröna svällde. Och eftersom det var varmt var inte fåglarna hungriga så det blev ingen omsättning på fröna. Och möglet var ett faktum. När det var som värst kloggade fröbehållarna igen fullständigt med möglig frösörja. Inte särskilt aptitligt. Släng, gör rent, häll i nytt. Repeat.

Nu har det tack och lov inte regnat på ett tag, så i behållarna är det fortfarande fräscha fina frön som gäller. Men några fler middagsgäster vore inte fel. Särskilt med tanke på den stundande fågelräkningen i helgen. En snabbtitt i lördags gav två blåmesar och en koltrast. Och sen inget mer. På hela dagen. Suck. Det bådar inte gott.

Men vad fan. Det är skönt att vara ute. Och jag får väl istället gilla läget? Se fram emot att stå där i mildvädret, njuta av solen och räkna in de fåtaliga befjädrade gäster som behagar dyka upp i helgen. Kanske att man törs tänja på reglerna och räkna in även dem som sjunger sin vårglädje i trädtoppen? Det är ju ändå vid matningen, tänker jag. Bara lite högre upp.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fåglar, Funderingar, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till En annan slags vinter

 1. Ja det tror jag går bra att räkna in de som sitter i träden också.
  Du får köpa solrosfrön med skal, de har jag inga bekymmer med.

  Gillad av 1 person

 2. Roffe skriver:

  Visst är det tråkigt med denna ”vinter” inte bara att växterna tror att det är vår, det är ett paradis för de små otrevliga fästingarna. Som i och med detta blidväder säkert kommer att kunna sprida sig längre norrut.

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Det finns ju mat i trädtopparna också, så det är klart att du kan räkna de som sitter där. I övrigt är det bara att mata på och skämma bort de bevingade vännerna så att de vet var de ska uppehålla sig den 31 januari. 🙂
  I övrigt känns det verkligen som att tiden nu på riktigt är ur led. Hemma i trädgården hos sonens svärföräldrar i Täby är gräsmattan full av blommande gullvivor. Kanske betyder det att vi istället får bereda oss på en fimbulvinter i mars april, eller så kommer sommaren redan då… 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Jag gör mitt bästa för att erbjuda godsaker. Och håller katterna borta.
   Gullvivor, ja det är helt galet. Känns som om det kan bli hur som helst – sommar eller vinter. Jag hoppas på det senare med en dåres envishet. Det har ju varit varma vintrar förr trots allt.

   Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Ja, vädret är verkligen upp och ner!
  inte så mycket fåglar här heller just nu … bara stammisarna som är här året runt 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Eva skriver:

  Vintersäsongen är inte över ännu. Ännu kan Kung Bore slå till. Då blir det synd om växtligheten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.