Hur gick det med det där biboet?

Ni kanske undrar hur det gick med det där biboet. Alltså den där sandhögen jag skulle fixa för att bidra till att minska bostadsbristen för solitärbina.

Jodå. Det blev ett nytt bostadsområde. Efter lite funderande kom jag fram till att jag inte ville ha en sandhög på husets framsida. Den bästa platsen var istället vid makens egenbyggda stenmur på baksidan. Sol hela dagen, i lä, väldränerat och avskilt. Perfekt.

Tyvärr hade en del gräs och ogräs flyttat in först. Orörda markytor i naturen är sällan orörda särskilt länge. Med hjälp av en spade, en skottkärra och lite handlingskraft övertalade jag gräset att flytta ut igen. Det tog ett tag. Men till sist var marken rensad, tilljämnad och förberedd. Sen började det roliga – att göra sandslott.

Det var faktiskt ungefär så. Jag hade följt instruktionerna och köpt hem sandlådesand som jag nu glatt tömde ut och började forma. Det blev inget ståtligt sandslott förstås. Mer en oformlig klump. Men det var ju tanken. ”40-50 cm hög, sluttande mot söder”, allt enligt instruktion.

När jag vara färdig såg det en aning futtigt ut, ska jag erkänna. Jag som hade köpt så mycket sand. Ändå blev det en ganska liten sandhög. Inget vidare stort bostadsområde. Mer ett parhus än en radhuslänga, så att säga.

Det blir till att köpa mer sand på Bauhaus. Och bygga ut. Tur att ingen flyttat in ännu. Vilket jag väljer att tro beror på det myckna regnandet och minusgraderna de senaste dagarna snarare än missnöje med nybygget.

Vad gäller farhågorna om att traktens lösspringande katter, inklusive Gunnar, skulle anse biboet vara en ypperlig kattoalett, har de ännu inte infriats. En kompakt klump var kanske inte så lockande att göra sina behov i. För hög och svårgrävd. Men jag fortsätter hålla ett vakande öga för säkerhets skull.

Och drömmer om en sommar med många små surrande grannar i min sandbädd. Vi kan bli många till midsommarfirandet i år.

Detta inlägg publicerades i Insekter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Hur gick det med det där biboet?

 1. Meggie skriver:

  Det där ”bihanget” kommer säkert att bli alldeles utmärkt när det är klart. Hoppas nu alla bin och humlor visar sin beskyddare den aktning hon är värd. 🙂

  Gilla

 2. Meggie skriver:

  Det där ”bihanget” kommer säkert att bli alldeles utmärkt när det är klart. Hoppas nu att alla bin och humlor nu visar sin beskyddare den aktning hon är värd. 🙂

  Gilla

 3. Meggie skriver:

  Det där ”bihanget” kommer säkert att bli alldeles utmärkt när det är klart. Hoppas nu bara att alla bin och humlor visar sin beskyddare den aktning hon är värd. 🙂

  Gilla

 4. Meggie skriver:

  ”bihänget” ska det vara. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Tack snälla Meggie! 🙂
   idag har jag fyllt på med ännu mer sand så nu är det mer ett flerbostadshus som tanken var…. återstår att se om någon flyttar in. 🙂

   Gilla

 5. I min sandhög har det flyttat in Myrlejon som gjort små perfekta gropar, så snyggt.

  Gillad av 1 person

 6. Anki skriver:

  Ja, vad gör man inte för att de ska trivas de små liven 🙂
  Ha en fin valborgsmässoafton!

  Gillad av 1 person

 7. Eva skriver:

  Lycka till säger jag bara! Trevlig Valmorgsmäss!

  Gillad av 1 person

 8. Meggie skriver:

  DEt är något som är galet när jag försöker kommentera. Igår skrev jag en kommentar och skickade men den kom aldrig upp. Sedan skrev jag om kommentaren tre eller fyra gånger och varje gång hände samma sak. Kan du kolla i din spamkorg om de hamnat där och i så fall godkänna dem (dvs om du vill).

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja något hade hänt! Du hade hamnat i mitt spamfilter av någon anledning, och ingen varning fick jag. Nu har jag godkänt och din kommentar är multipelt publicerad… 😀
   Detta hände Eva på Seniorvinklat också, eller om det var Anki. Verkar vara ett bekymmer. :/ .

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.