Konsekvenser av karantän

Det är ju ingen nyhet för någon hur vi människor i och med covid-19 har tvingats begränsa vår tillvaro och leva i karantän. Man hålls hemmavid och undviker att gå ut, frivilligt eller tvingad till.

Som en följd av det har det rapporterats från många håll i världen hur djuren och naturen, i och med att vi människor lämnat walk-over, sakta börjat återta sina forna domäner. Smogen minskar när vi inte åker omkring i våra bilar, alltså blir luften renare. Vattnet klarnar när båttrafiken minskar, vilket gör att delfiner fritt simmar runt i hamnbassängerna i världens hamnstäder. Och i Australien hoppar kängurur runt på tomma stadsgator. Lite fascinerande. Och kanske inte alls så tokigt, när man tänker efter, att miljöförstöringen klingar av.

Och jag kan nu rapportera samma fenomen även i Stockholm – djurens återinträde.

Här är förvisso inte lika folktomt som i de länder där karantänen är av mer tvingande karaktär, men nog är det tommare än vanligt alltid.

I torsdags morse hände det sig att jag korsade Hötorget på väg till busshållplatsen på Kungsgatan. Klockan var 08.40 på morgonen och det var jag och ett fåtal torghandlare som rörde sig på torget. Inte ens femton personer. Ödsligt, som sagt. Och långt färre människor än vad det brukade vara, före corona-tiderna.

Och så framför mig, på Sergelgatan, strosade det här paret.

Två gräsandshanar på morgonpromenad. Stillsamt vaggande, utan brådska eller ängslan. Stannade och pickade i sig något intressant då och då. Strosade vidare.

De passerade hörnet på Filmstaden Sergel, kastade en blick på Konserthuset men valde att svänga vänster. Avstod både bio och klassisk musik. Tog istället sikte på närmaste torghandlare för att se vad för gott som fanns att tigga till sig.

Jag kunde inte låta bli att skratta. De rörde sig så självsäkert, så självklart. Naturligtvis är det ingen sensation med gräsänder i Stockholm, det är ju trots allt en stad på vatten. Men jag har aldrig sett några på Hötorget förut, en bra bit från Karlbergskanalen, och framförallt inte änder så lugna till sinnes. Hela deras uppenbarelse utstrålade ungefär att detta var deras område och vi människor var där på nåder, typ. Nu hade vi fått backa, nu var det deras tur.

Eller så inbillade jag mig bara. Man blir ju lite knasig av de här tiderna. Kanske var det bara två extremt orädda gräsänder även i vanliga fall.

Men det var i alla fall ett coolt morgonmöte.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsekvenser av karantän

 1. Roffe skriver:

  Skönt att det är några som njuter, av en lugnare Stockholm.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  T.o.m. så lugnt att även jag skulle kunna trivas i huvudstaden 🙂
  Småtrevlig läsning så här vid morgonfikat 🙂
  Ha en bra start på veckan!

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Helt underbart!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.