Växtkraft

– Har du köpt jordsäckar på Bauhaus? frågade en granne när han gick förbi på trottoaren med sin hund.
– Ja, jo, det har jag ju, sa jag och rätade på ryggen från ogräsrensningen i häcken, tacksam för en paus. Blev nog 10 säckar inför årets säsong. Hur så?
– Jo jag ser att du har samma ogräs i dina pallkragar som jag. Och jag tror det kommer från jorden.
– Ogräs? Jaha, du menar mållorna? sa jag och tittade i en av pallkragarna där några små stänglar av sagda mållor stack upp. Jamen, de kommer ju alltid upp så snart det blir en bar jordyta på våren, la jag till. De är som maskrosor, plötsligt finns de bara överallt.
– Eftersom de kommer från köpejorden i säckar, sa grannen tålmodigt. Fröerna ligger däri. Det är inte så bra kvalitet på jorden nuförtiden.
– Tror du? Men vi fick ju massor av mållor när vi sådde gräsmatta på baksidan för ett par år sen, och det var ju inte jord i säck, det kom direkt med lastbil…
– Spelar ingen roll. Som jag sa, det är sämre kvalitet på jorden numera. Det kommer ogräs med. Jag funderar på att åka tillbaka med säckarna och begära pengarna tillbaka.
– Jaja, strunt samma, sa jag som nog tyckte grannen överdrev en smula. De är ju lätta att rycka upp i alla fall. Det finns ju värre ogräsproblem, menar jag.

Grannen hälsade och gick vidare med sin hund medan jag återvände till min rensning av det värre ogräsproblemet i häcken. En stund. Sen satte jag mig bekvämt bredvid en av pallkragarna och ryckte upp mållor. Små, lättuppryckta mållor. Satt där i den varma sommarbrisen med det lättrensade ogräset. Det var faktiskt rätt trivsamt. Tänkte lite på att det nog var rätt orimligt det grannen sagt, att fröna kommit med jorden. Det rimligaste var väl ändå någon slags vind- eller rotspridning?

Så fel jag hade.

När jag gick för att hämta lövkorgen att slänga allt ogräs i råkade jag passera en av de kvarvarande jordsäckarna. Och där, ur ett av ventilationshålen i säckens nedre del, spirade en målla. Ur säcken.

Jag upprepar: den spirade UR säcken. Det var ju onekligen lite svårt att bortförklara. Jag lyfte till och med på säcken för att se så att mållan inte växt upp från marken, genom säcken, möjligen. Men nä. Den växte verkligen ur säcken.

Där ser man. Han hade faktiskt rätt, grannen. Fröna fanns verkligen i jorden.

Man lär sig något nytt varje dag.

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Växtkraft

 1. Roffe skriver:

  Vilken tur att du inte är fullärd, tänk vad det skulle vara tråkigt inget att se fram emot.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Haha … tänk så det kan bli – jag får nog åka till Bauhaus och köpa mig en säck! Svinmålla är minst lika god som spenat, så är upp den! http://www.dagsattplocka.se/svinmalla

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Jag tror din granne har rätt, det är klart det finns frön i jorden, den är ju inte steril. Men det är trist när ogräset tar över. Jag log lite när jag läste ”det spirade ur säcken” och mindes hur vi ett år åkte med släpvagn och köpte jord hos en tantalura långt ute i skogen som hade som hade gigantiska jordhögar på sin gårdsplan, och hennes företag hette just ”Spira jord”. Och den jorden var verkligen fulladdad redan från början, och förutom mållorna blommade så småningom bl a raps, balsaminer, klöver, prästkragar, smultron och styvmorsvioler. Av våra sådda morötter och rödbetor blev det dock inget. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.