Den där katten

Det var ett tag sen jag skrev om Gunnar. Och som vanligt får jag frågor när det dröjer för länge. ”Vad har hänt med Gunnar?” ”Kommer han inte hem till er längre?” ”Det var länge sen du skrev om Gunnar, hur är det med Gunnar?” Och så vidare.

Okej. Jag fattar vinken. Det spelar ingen roll hur mycket jag skriver om blomflugor eller rykande midsommarspisar. Det är uppenbarligen bara Gunnar ni vill läsa om. Så. Dags för ett inlägg om Gunnar.

Allt är bara bra med Gunnar. Känn er lugna på den fronten. Däremot har vi inte sett till honom så mycket. När det är sol och varmt ute är han nämligen knappt inne alls. Faktum är att han mest bara kommer förbi för att äta. Vi har tydligen gått ifrån semesterhem till enbart restaurang numera.

Under de varma dagarna runt midsommarhelgen och veckan efter satt vi som vanligt hemma och jobbade. Men eftersom det var så varmt hade vi altandörren öppen hela dagarna. Följden av det blev att Gunnar förstås gick rakt in närhelst det passade. Utan att vi märkte något. Förrän han plötsligt satt utanför mitt arbetsrum och jamade uppfordrande eftersom ingen lunch var framställd. Eller mellanmål. Eller tidig middag. Mer än en gång fick jag gå ifrån ett digitalt möte för att servera mat. Det är ju inte så att han kan tänka sig att vänta tills man är färdig. Det är tur att alla på jobbet numera känner till den roll grannens katt spelar i våra liv.

Gunnar
Foto: Michael Vinsa

Apropå värmen så har den förstås passat denna sol- och värmeälskande katt som hand i handsken. Så här såg en vanlig dag för Gunnar ut under värmeböljan:

Han brukade dyka upp vid 8-tiden efter sin morgonrunda. Efter en rejäl frukost eller två gick han ut på husets framsida där solen gassade hett på förmiddagarna. Där la han sig att sova sin förmiddagssömn, företrädesvis på förstutrappan eller i rabatten. Där blev det säkert uppemot 35 grader varmt. När solen sen framåt 14-tiden vandrat runt huset och rabatten hamnat i skugga, var det läge att vakna, sträcka på sig, knalla in och gapa på mat innan det var dags att lägga sig på altanen på husets baksida. Gärna inne i hörnet mellan hus- och altankantsväggen där solen riktigt gassade. Nu talar vi om mer än 40 grader. Termometern utanför mitt arbetsrum, under vars fönster han låg, visade emellanåt 43 grader. Tydligen perfekta förhållanden. Där slaggade han tills solen försvann bakom trädtopparna runt 19-tiden. Då vaknade han till, ruskade missnöjt på sig över den uteblivna värmen innan han återigen sträckte på sig och knallade iväg för en kvällsrunda i reviret.

Ibland kom han tillbaka för en sen middag, ibland inte. Men lika säkert som att solen gick upp på vår framsida dagen efter satt Gunnar i köket och tiggde frukost. Sen började hela rutinen om igen.

Under de här dagarna kallade vi honom barbecue-katten eftersom han snudd på började lukta bränt i solen. Inte för att han brydde sig. Vare sig om namnet eller pälstemperaturen.

Men under de regniga dagarna hängde han faktiskt lite mer inne hos oss. Då sov han djupt i min säng. Tydligen var det väldigt tröttande att sova ute i värmen. Vilken tur då att han kunde vila upp sig inomhus.

Ja, den där katten alltså.

Detta inlägg publicerades i Katter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Den där katten

 1. Anki skriver:

  Haha … ja, jag har undrat, men jag vet ju hur det är med katter … ibland är de bara hungriga och inte alls sällskapliga. Sixten låg mer i värmen när han var yngre, nu ligger han gärna i skuggan – och lite lätt duggregn berör honom inte – han sover såå skönt ändå 🙂
  Tack för uppdateringen!

  Gillad av 1 person

 2. Men ojdå kan han ligga så länge i stekande sol. Måste vara en katt som härstammar från Egypten för där låg katter i stekande sol och hundar sökte skuggan.
  Han är vacker.

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Jag säger bara den där katten! Men vilket fint foto. Ett riktigt proffs har tagit den bilden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.