Igelkottar och humlebon

I år är det sjätte sommaren i huset sen vi flyttade hit. Det tog ungefär fyra år att få till en anständig trädgård, med växter och boplatser för insekter och fåglar. Och så i år, äntligen, fattade en humledrottning det drastiska beslutet att flytta in. Mina damer och herrar, vi har äntligen ett humlebo på tomten!

 

Det är en stenhumla som flyttat in, någon gång i slutet av maj tror jag. Boet ligger i sluttningen på baksidan ovanför fågelbadet (den röda ringen i bilden). Gissningsvis ett gammalt musbo.

Det var maken som upptäckte henne. Åtminstone en fördel av hans ständiga rökande, han står still tillräckligt länge för att hinna se det jag missar. Nu är hela samhället igång och vi har drösvis med små stenhumlor som samlar pollen och nektar i trädgården. Full service helpension med boende och mat kan vi erbjuda, alltså. Tur att vi har så mycket vitklöver, blåeld, snokört och honungsfacelia överallt.

Stenhumla i honungsfacelia

Och som om inte den lyckan skulle vara tillräcklig hade vi finbesök en sen kväll för ett tag sen. Igelkotten har kommit tillbaka!

Den puttrade runt på gräsmattan i jakt på smaskiga maskar som inte koltrastarna redan lagt beslag på. Glada som vi var utsatte vi den för en lite väl ihärdig fotosession, vilket fick till följd att den skräckslaget skyndade in i det höga gräset och tog betäckning under björnbärsbusken intill berget. Hm. Vi lät den vara ifred. Dagen efter var den borta. Men vi har hört av andra grannar, lika glada som vi, att en och ibland flera igelkottar synts till hos dem också. Himlen vare tack, igelkottarna är tillbaka! De är bra naturgrannar. Och nu har jag ännu ett giltigt skäl att fortsätta ösa upp slygrenar och gamla löv i en hög i hörnet av tomten istället för att som de mer pedantiska villaägarna åka till återvinningen med dem. Det blir bra igelkottsbon i vinter.

Det är nästan lite komiskt. Men samma sak har faktiskt hänt på landet. Igelkottar och humlebon. Samtidigt som hemma.

Vi var osäkra på om igelkottar fanns norrut, även om norra Gästrikland ju inte är jättelångt norrut. Men en dag, nästan hemma från affären i Ockelbo, såg jag en bekant skepnad larva över bilvägen på väg mot diket på andra sidan. Naturligtvis var jag tvungen att stanna bilen för att kliva ur och ta ett foto. Om inte annat så för att övertyga maken. Även denna lilla kotte var blyg och rädd och ville dra ihop sig när den upptäckte att den blivit föremål för väldigt intensiv uppmärksamhet. Så jag lät den ta skydd bland lupinerna, återvände till bilen ( som syns i bild) och svängde vänster in på skogsvägen till stugan. Och tänkte två saker:
1) hade vi tur skulle vi få igelkottsbesök även på vår tomt en bit därifrån
2) robotgräsklipparen vi skulle installera för att tukta den värsta djungeln i vår frånvaro skulle bara få gå på dagtid – inga kottar skulle få råka illa ut!

Humlebona då?

Jo. På landet har vi gott om humlor eftersom vi har gott om vilda blommor och bor rätt ensligt. Mest har vi faktiskt ängshumlor. Och en sådan humla hade byggt bo i vår bastuvägg, av alla ställen. Det var maken som uppmärksammade det vid ett av tillfällena när vi bastade. Ju varmare det blev i bastun, desto livligare blev surret i väggen. Värmen var inte uppskattad av hyresgästerna. Vi gissade då på getingar. Men dagen efter såg jag ett flertal små arbetare av ängshumla kravla sig in i en springa mellan taket och väggen på högra sidan av bastun med sin last av pollen. Så maken fick vackert ställa tillbaka sin insektssprej i kemikalieförrådet. Här skulle inte sprutas på några humlor!

Hane av ängshumla
Foto: de.wikipedia.org

Visst blir man lite glad? Både igelkottar och humlor! Alldeles inpå. Sånt får mig att känna både en slags barnslig glädje och en vördnad av att vara utvald. Djuren har valt att bosätta sig alldeles intill. Det ska man vara tacksam för. Och förvalta noga.

 

Detta inlägg publicerades i Däggdjur, Humlor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Igelkottar och humlebon

  1. Oh vad roligt för er. Humlebon har jag inne i Syrenen och där bor möss också. Vi hade en igelkott i våras här och jag gjorde mig till och serverade ett rått ägg på en tallrik som den slickade helt ren. Men sedan såg vi den inte något mer. Men jag hörde av en granne lite längre bort att den varit hos dem också och där hade den blivit bjuden på lax och det passade väl bättre. Det är härligt med besök i trädgården.

    Gillad av 1 person

  2. Anki skriver:

    Härligt! Blir lite avundsjuk på igelkottarna – den vi hade på besök under några dagar i våras har inte kommit tillbaka – och det var då den första vi sett här på 20 år.
    Har inte sett några humlebon, men de finns säkert för vi har ju gott om humlor 🙂
    En sak som oroar är att det inte sitter nästan några nattfjärilar på väggen utanför ytterdörren – där var det förr alldeles fullt av dem varje morgon … vi har nästan inga flugor, trots betande djur och jag har inte sett en enda mygga på hela sommaren – och inte några vanliga getingar heller … så var är alla insekter?

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Vi får se om vår hemma-igelkott dyker upp igen. Det var två år sen sist. 🙂
      Och du har rätt – det är märkbart färre insekter i år. T o m humlorna är färre hos oss. Vi har fler arter och individer än vad du har, inklusive myggor, men totalt sett är det färre individer än vad det brukar vara. Märkligt och lite otäckt tycker jag.

      Gillad av 1 person

  3. Roffe skriver:

    Kul med det rikliga djurlivet, igelkottar har jag aldrig sett här i norra Hälsingland tror det är för högt upp i landet, humlorna surrar överallt men har inte lyckats hitta något bo. Gjorde för några år sedan ett bo enligt alla konstens regler men inga humlor gillar det. Vaf gör Gunnar när ni är i torpet ? eller får han följa med o jaga möss ?

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Grattis till alla insekterna, om än avsaknaden av igelkottar.
      Gunnar är hemma och surar när vi är borta. Sen dyker han upp som från tomma intet när vi kommer hem, smiter in och äter och lägger sig att sova på altanen. Ordningen återställd. 🙂 Men han skulle gärna få komma med och ta hand om mössen….

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.