Distanslingon

Den här pandemin har som bekant medfört att de av oss som kan, ska jobba hemma. Och det kan man ju faktiskt göra från andra platser än hemma. Till exempel stugan. Bara man har en bra uppkoppling.

Så när man väl vant sig vid distansarbetet kan man se fördelarna med det. Igår eftermiddag tog jag således tåget norrut efter jobbet till stugan och maken, som redan var där på ledighet. Och vaknade upp på fredagsmorgonen, betade av dagens möten och andra arbetsuppgifter vid datorn för att sedan vid arbetsdagens slut redan befinna mig direkt på ledighet i fritidshuset.

Det var inte jättevarmt. Större delen av dagen hade vi runt 10 grader. Hösten hade redan gjort sitt intåg. Träden var redan gula. Men solen sken och framåt 16-tiden var det närmare 16 grader. Och vindstilla. Riktigt varmt och skönt alltså. En vacker höstdag.

Så jag packade ihop min dator, drog på mig gummistövlarna, greppade min hink och gick nerför slänten mot kalhygget precis bakom vår lada för att se om där fanns några lingon. På vägen stannade jag till vid en stensamling bakom en gran som brukar bjuda på kantareller, alldeles bakom ladan. Det gjorde de även denna gång. Inte många, men en handfull i alla fall.

Några steg till så var jag nere på hygget. Jag stannade till. Solen sken varmt över en stilla hösteftermiddag. Himlen var blå men lite disig. På andra sidan hygget glittrade ån mellan träden. Blåbärsrisen lyste redan röda. Allt var stilla och rofyllt. Jag var ensam, det var lugnt och jag kände arbetsveckan rinna ur kroppen och friden sänka sig.

Och visst fanns det lingon. Några steg ut, bland mossan på stenarna, för både fuktigt och soligt krävs för att lingon ska trivas, lyste de röda i fält efter fält. Hur mycket lingon som helst.

Så jag plockade på. Och var noga med att låta. Så där satt jag, iklädd en lila fleecetröja och gummistövlar i solen och sjöng gamla schlagerdängor.

Varför? Jo. Jaktsäsong.

Älgjakt och björnjakt var i full gång. Från andra sidan ån hördes skott av och till. Vårt kalhygge är välkänt för att frekventeras av björnar. Så för att inte riskera att bli tagen för björn och vådaskjuten, eller för den delen riskera att bli uppmärksammad av en björn, höll jag låda medan jag rensade buskarna från bär.

Strategin höll. Jag blev inte skjuten eller uppnosad av någon nalle. Någon timme senare var hinken full, ländryggen öm och skotten hade tystnat. Jag reste mig upp med min värkande rygg, såg mig omkring och tillät mig en stunds inre reflektion.

Att få stå där i den varma höstsolen, en stilla eftermiddag, med en hink full av naturens gåvor, nästan mitt ute i vildmarken, ett stenkast från stugan och arbetsvardagen.

Då kan man inte klaga över så mycket, faktiskt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Distanslingon

 1. Men fy att du törs ut där jägare håller till, men du sjöng tydligen tillräckligt högt i alla fall.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Jag avskyr att plocka lingon, så att riskera livet för dem i jakttider som råder … nix, skulle inte tro det!
  Grattis till skörden i alla fall!

  Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Grattis till din lingonhink och en vacker och fin höstdag! Älskar att plocka lingon, dock inte lika mycket det som väntar när man kommer hem, även om lingon är ganska lättrensade. Blir lite avis när jag ser dina bilder, själva har vi lämnat det bakom oss för i år. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja lätta att plocka men förvånansvärt svårrensade ändå… 🙂
   Förstår att ni dragit er hemåt. Vi hade 5 grader och regn i lördags så då gav vi upp. För kallt och trist. Nästa gång blir sista gången för säsongen, då åker vi upp för att stänga ner för i år.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.