Fåglar, fåglar, fåglar

Det är en fågelfylld höst hemma hos oss i år. Häromdagen kom jag hem och möttes av maken med orden:
– Det var gruppträning i fågelbadet idag. Fullsatt.
– Va? svarade jag förbluffat. Fåglar som badade alltså?
– Japp, ett helt gäng fåglar var det i badet. De slogs om att få plats.
– Det var värst. Har du bildbevis? la jag till.

För det var nästan så jag inte trodde på det. Fågelbadet har nämligen varit totalt obesökt sen jag i våras var tvungen att flytta upp det från klipphyllan till gräsmattan eftersom det höll på att bli helt överväxt av diverse ogräs. Nu ter det sig en aning oskyddat men jag tänker att jag ska fixa en bättre plats. Någon gång.

Men tydligen har några hittat dit ändå. Trots bristen på skyddande buskar runt omkring. (Nybadade fåglar är blöta och sårbara för rovfåglar, så man ska se till att ge dem möjlighet att ta skydd medan de torkar.)

Det var steglitserna. Förstås. Det vanliga huligangänget. Tonåringarna. Tydligen hade de varit runt tio stycken som trängts i det lilla badet. Men när maken skulle fota försvann som vanligt hela ligan. Utom en, som inte hann uppfatta de nya gängdirektiven utan fortsatt dricka och tvätta fötterna. Tills han såg upp och insåg att han var ensam. Då försvann även han som en avlöning. Men han hann fastna på bild i alla fall.

Det var åtminstone en trevlig fågelnyhet. Att badet nyttjas.

En tristare nyhet är att det regnar döda fåglar. Eller fågel, åtminstone.

Fick nämligen ett sms en annan dag från maken:
”Tur att vi har tak över altanen. Den här lilla ramlade från skyn.”

Han hade stått i godan ro och stillat sitt nikotinbehov när den lilla fågeln plötsligt dunsade ner på taket och vidare ner på marken framför hans fötter. Där blev den liggande på rygg med öppen näbb. Stendöd.

Vi har ingen aning om vad som hände. Om den blivit skrämd av en rovfågel och flytt tills den stupade, eller om den flugit in i något, blivit skadad men kämpat vidare tills kroppen ändå gav upp. Eller ätit något olämpligt.

Den såg helt oskadad ut i alla fall. Inga sår, ingen åverkan. En ungfågel var det i alla fall. Påfallande lik en grönfink. Gammal blev den inte. Stackars liten.

Den fick en slags begravning uppe i skogsdungen där naturens renhållningsarbetare kan göra sitt jobb. Och en tyst minut.

Och jag fortsätter göra rent och fylla på fågelbad och fågelfrön. Och hoppas på fler fågelbesök. Av det levande slaget, dock.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fåglar, fåglar, fåglar

 1. Så sorgligt med den lilla fågeln, ser mer ut som en Grönsiska.

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Hoppas steglitserna (och även andra) kommer tillbaka för nya poolbesök under helgen och att du i lugn och ro kan beskåda och plåta dem. Alltid lika sorgligt dock med dem som ramlar ner från himlen. Dr Andersson på akuten har fått lov att ta hand om flera stycken som navigerat fel i sommar och som flugit in i fönstren, troligen lurade av alla tallstammar som speglar sig i rutorna. Alla har dock kvicknat till efter en stunds omvårdnad och kunnat lämna akuten för egen maskin. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Fågelakuten i Hälsingland har haft fullt upp som vanligt hör jag. 🙂 Skönt att allt slutade lyckligt. Det gör det för det mesta här också. 🙂 Steglitserna fortsätter hålla mig på tårna och gapar efter mat mest hela tiden.

   Gillad av 1 person

   • Meggie skriver:

    Har ni sett några lavskrikor kring er stuga?

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

     Nä, men jag tror faktiskt att vi hörde några ute på hygget när vi var uppe i september. Fast helt säkra var vi inte. Tror du de kan finnas så långt söderut? Har ni lavskrikor hos er?

     Gilla

     • Meggie skriver:

      Älgjägarna hos oss säger att de finns, men hittills har vi inte fått se dem.
      Mellan Jädraås och där ni håller till , vid Rönnbacken, finns en fågelmatning som heter Kittan och som är känd för sina många lavskrikor. Vi var där på lavskrikesafari för ett antal år sedan. Bara att öppna korken på kaffetermosen och hålla upp en falukorv i luften så kommer de. Ja, nästan säkert i alla fall 🙂

      Gillad av 1 person

      • Gunilla skriver:

       Men du skojar. Rönnbacken har vi varit i massor av gånger. Hur kan jag ha missat detta? Här ska bryggas kaffe och inhandlas falukorv! 🙂 Tack för tipset!

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.