Det här med fåglar vid fritidshuset

För någon vecka sen skrev jag om hur mössen haft röjarparty inne i vår stuga. Nu följer fortsättningen. Det var nämligen inte bara inomhus, och inte bara av möss, som det hade härjats runt.

Det var inte så synligt på kvällen när vi kom, men i dagsljuset morgonen efter stod det klart. Det hade varit röjarparty även på verandan. Av fåglarna.

Det var fågelbajs överallt. På bordet, på stolsryggarna, på räcket, men framförallt på golvet. Av någon anledning hade fåglarna hängt långa stunder på verandan och då bajsat ner allting.

Varför? Vad kunde ha lockat dem att hänga där? Vi hade ju ingen mat utställd på verandan?

Efter lite letande identifierade vi vad som troligen lockat dit dem. Vårt myggljus. Tydligen var gult fulstearin med citrondoft alldeles otroligt lockande för hungriga fågelmagar. Tja. Stearin är ju fett och förmodligen mättande.

Vi valde att gå in och äta frukosten inomhus eftersom det bara var någon plusgrad ute. Lite för kallt för att infravärmaren skulle räcka till. Och medan vi satt där inne med våra tekoppar kom beviset för våra misstankar flygande utanför fönstret. En talgoxe som också ville ha frukost. Myggljusfrukost.

Det blev till att ägna förmiddagen åt att städa bort fågelbajs utomhus. Det är ju förhållandevis lätt ändå. En skrapa, en borste, en skyffel och mängder av städservetter för rengöring och desinficering.

Har ni någon gång städat bort fågelbajs som genererats av myggljusstearin? Om inte, så kan jag meddela att det inte är någon enkel match. Segt, gult och vaxartat. Vi skrapade, gned och svor. Och lovade oss själva att några myggljus blev det inte på bordet nästa säsong.

När vi till slut var färdiga passade jag på att fylla fågelmatsröret. Solrosfrön är en bättre kost än stearin tänker jag. Och då höll de sig kanske borta från verandan. Även om myggljuset nu var bortplockat tog jag inga risker. Ingen mer bajsstädning, tack.

Inom kort blev trafiken tät till äppelträdet där frömataren hängde. Mest talgoxar, men även nötväckor och någon enstaka blåmes. Många var de. De blev fler och fler. Ryktet gick tydligen att fröna var påfyllda. Det gällde att snabbt förse sig. Det var fortfarande bara några få plusgrader och små fågelkroppar behöver mycket energi för att klara sig.

De var dessutom förvånansvärt orädda. Vi stod ibland bara några meter från trädet, men det hindrade inte fåglarna från att frossa. Inte ens när jag tog fram grensaxen för att beskära äppelträdet som mataren hängde i (en av dagens många uppgifter förutom bajsstädning) flyttade de på sig. De skällde bara på mig mellan tuggorna.

Det kräver en smula försiktighet att beskära grenar som fåglar samtidigt hoppar runt på. Man får passa sig så inte fel sak blir avklippt, så att säga. Maken hade mycket roligt åt det hela.

Medan detta pågick försåg make och svärfar verandan med inplastning. Träramar med plast sattes upp för att hindra snö, löv och bråte från att blåsa in och förstöra huset under vintern. Ramarna är också effektiva mot fågelbesök. Med detta gjort och med stugan tätad mot mössen så hoppas vi i vår slippa städa bort mer bajs, både inne och ute.

Men man kan inte låta bli att förundras över hur fort naturen tar över. På tre höstveckor sedan vårt förra besök i stugan hade mössen hunnit flytta in och fåglarna annektera verandan. På baksidan hade kirskålen trots årstiden vuxit sig hög.

Det får en att tänka på sin roll i sammanhanget. Vi människor var verkligen inte här först. Det ska vi ödmjukt komma ihåg. Och vara tacksamma för det vilda livet. Även när det medför vissa bekymmer för oss. Som sagt. Vi var inte här först.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det här med fåglar vid fritidshuset

 1. Anki skriver:

  De är riktiga födgenier våra små besökare, med eller utan vingar 🙂
  Ja, naturen är ganska snabb på att återta det vi försöker hålla utanför tomten!
  Hoppas ni slipper musinvasion i vinter och ni har verkligen gjort vad man kan!

  Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Vad ni råkar ut för saker. Men fåglar kan skita ner ganska duktigt. Men jag tror ni i alla fall har ganska roligt med torpet om än lite jobbigt. Hoppas nu bara ni slipper en musinvasion i vinter.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.