En stuga med överraskningar

I mellandagarna tog vi en tur upp till stugan. Förutom att rent allmänt se till den och få en liten utflykt i det trista decembervädret var det några saker som behövde fixas. Ett solcellsdrivet kamerabatteri som trillat ned behövde sättas upp och laddas och vedspisen skulle mätas och fotograferas inför vårens byte till en ny.

Men mest var jag nyfiken – och orolig – på vad mössen skulle ha ställt till med.

När vi senast kom upp för att stänga stugan för vintern hade de ju ätit upp det mesta inomhus, framförallt allting av gummi och plast. Efter det hade vi tätat med både stålull, silvertejp och enris. Frågan var om det skulle räcka. Tänk om de hade gett sig på något annat? Mattorna? Madrasserna? Hade jag kommit ihåg att lägga in stearinljusen i garderoben? Eller skulle vi nu ha nedmalt stearin över hela golvet? Frågorna och oron tätnade ju närmare stugan vi kom.

Den första överraskningen var trots allt trevlig och hade inget med mössen att göra.

Det hade snöat under natten. Stugan och träden var täckta av snö och på marken låg ett nästan två decimeter tjockt snötäcke. Så vackert!

Vi tillät oss att njuta av den tysta vinterfriden ett ögonblick innan vi tog ett djupt andetag och klev upp för stugtrappen för att ta itu med vad som än väntade oss.

Det första vi såg var spåren efter någon som definitivt velat in på vår veranda. För att undvika alltför mycket snö och höstlöv som måste röjas ut på våren plastar vi in hela verandan på hösten. Någon gillade inte det. Någon ville söka skydd och hade därför gnagt hål i dörrplasten.

Vem det var har vi ingen aning om. Det fanns nämligen inga spår efter något bo inne på verandan. Kanske var det bara en nyfiken grävling. Kanske var det mössen. Hur som helst var jag tacksam att slippa städa upp djurbajs på verandan. Jag misstänkte att det skulle finnas mycket av den varan inomhus.

Vi låste upp och klev in i det nollgradiga huset. Och javisst. Visst fanns det musbajs. Lite överallt. Mest i farstun och köket. Och i vindstrappan förstås.

Men mattorna var orörda, madrasserna likaså. Och jodå, stearinljusen låg trygga och oätna i garderoben så inget stearinsmul överallt. Och det var mycket mindre musbajs än förra gången. Uppenbarligen hade vår tätning fungerat. En liten utputtad enriskvist på golvet från springan under skafferiet skvallrade om att de tagit sig in där. Men som sagt, mycket färre möss än i höstas.

Det var ju en lättnad. Inte det katastrofområde vi befarat. Men så hade vi också stuvat undan allt tugg- och ätbart. Nästan, i alla fall. Jag hade glömt en påse städservetter på en hylla. De var utrivna och söndertuggade. Och de sista plastdetaljerna på den redan halvätna övervakningskameran på kökshyllan var nu borta. Uppätna de också. Det var ett under att kameran fortfarande fungerade.

Man kan ju inte låta bli att skoja till det över vad de valt att äta upp. Tydligen ville de inte vara övervakade medan de raidade runt, och inte skulle det kunna städas upp efter dem heller.

Men överlag var situationen alltså mycket bättre än väntat. Vi drog ännu en lättnadens suck innan vi tog itu med att göra det vi var där för att göra medan vi frös något vansinnigt om fötterna. Golv i ouppvärmda timmerhus blir verkligen kalla.

Snart var vi klara och började packa ihop för att åka hem. Att städa var ingen idé. Fler möss skulle komma in under vintermånaderna så vi skulle ändå behöva städa igen. Men nu visste vi vad som väntade oss framåt april i form av mushärjningar och städinsatser. Och hoppades att det inte skulle bli värre.

Innan vi gav oss av fyllde jag på fågelfrön vid matningen. De skulle inte räcka länge, men några hungriga fågelmagar skulle de i alla fall mätta.

Innan jag klev in i bilens efterlängtade värme såg jag mig om en sista gång på det vackra vinterlandskapet. Och skickade en stillsam önskan till vädergudarna om ifall de kanske, kanske kunde tänka sig att låta det snöa även över Stockholm.

Det vore en trevlig inledning på det nya året.

Annons
Detta inlägg publicerades i Gnagare och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En stuga med överraskningar

  1. Eva skriver:

    Du skriver så inlevelsefullt om stugan. Så bra att det inte hade några värre incidenter. Synd att ni inte kunde övernatta. Det skulle ni säkert kunna göra men det kräver ganska omfattande insatser förstår jag. Intressant att det ligger så pass nära att ni kan ta en dagsvänd ändå dit

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Tack Eva! Vi hoppas kunna stanna någon natt nästa vinter, om vi får en fungerande vedspis. Men vattnet kan vi inte ha på, det är det krångliga. Och nä, vi övernattade i Gävle på vägen för att komma upp medan det var dagsljus. Det tar minst tre timmar att åka. 🙂

      Gillad av 1 person

  2. Roffe skriver:

    Tror att det är ett extremt mössår i år, vilket kan ge er tornfalkar och andra fåglar som har möss som huvudföda i vår.

    Gilla

    • Gunilla skriver:

      Det har jag också hört, att det är extremt mycket möss i år. Och tja, då kommer det väl något gott av det också, om vi får se fler rovfåglar! 🙂

      Gilla

  3. Vacker stuga att komma till i vinterskrud. Mössen hade inte invaderat stugan i alla fall.

    Gillad av 1 person

  4. Anki skriver:

    Alltid så roligt att läsa dina små kåserier! 🙂
    Det ser verkligen mysigt ut där!
    Skönt att de inte stökat till det värre än så i alla fall. Alla pratar om att det är ett riktigt gnagarår i år, men här är det ovanligt lite möss – inte en enda i någon av alla fällor – de enda jag sett är de Sixten kommer med och de är ovanligt få de också …
    God fortsättning!

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

      Tack snälla Anki! 🙂 Jag tycker det blir alldeles för långa inlägg numera, men roligt att de uppskattas.
      Skönt att ni också varit mus-förskonade. De är söta och gör säkert nytta, men inomhus vill man gärna slippa dem. Tänker fortfarande att vi ska försöka låna med oss Gunnar upp så han kan fånga några….
      God fortsättning! 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.