Singel i snön

Jag tycker om min uppfart. Och mina trädgårdsgångar. De är belagda med singel. Små stenar, alltså. Som krasar hemtrevligt under fötterna när man går på dem och gångarna ger en fin inramning till huset. Ja, mycket tycker jag om mina singlade gångar. På sommaren.

På vintern är jag inte lika förtjust i dem. Varför inte? Tja. Ett ord: snöskottning.

Jag vet inte om ni har provat att skotta snö på ytor med singel någon gång. Det kräver en viss finish, jämfört med att skotta snö från asfaltsytor. Om man har asfalt är det bara att plöja på med storskyffeln längs asfalten och vräka upp snön i vallar. Inga problem.

Men om man  tillämpar samma teknik på sin singlade uppfart har man snart inget singel kvar på sin uppfart. Allt singel ligger istället i snövallarna. Uppskrapat, hopskyfflat och uppvallat. Hur löser man det? Jo. Man försöker gå med skyffeln några centimeter ovanför singeltäcket för att få med så mycket snö som möjligt och så lite singel som möjligt.

Det brukar gå så där.

Men det mesta löser sig ju ändå när snön väl smälter. Singlet försvinner ju inte, till skillnad från snön. När vallarna väl har smält bort ligger ju singlet kvar i små högar där det skyfflades ihop under vintern. Redo att skyfflas tillbaka ut på uppfarten. Enkelt.

Värre är det väl med de snösjok man skyfflar upp på gräsmattan. Vilket är skälet till att jag i april varje år, inför stundande gräsklippningssäsong, krälar runt på huk och samlar ihop småsten i halva gräsmattan för vidare transport tillbaka till uppfart och trädgårdsgångar. (Småsten och gräsklipparknivar är ingen bra kombination.)

Men vad fan. Snöskottning är bra motion och det är ju skönt att få vara ute, särskilt i dessa hemarbetartider.

Resten får man väl lösa i vår. Eller möjligen köpa en ny gräsklippare.

Detta inlägg publicerades i Vatten och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Singel i snön

  1. Eva skriver:

    Det låter som en hel vetenskap med snöskottning på singel. Vi orkar inte skotta utan ser till att med kvasten och tösalt hålla framkomligt på stenplattorna till brevlådan ca fem meter. Går bra så länge det inte är frysgrader. Så trevligt hus ni har.

    Gillad av 2 personer

  2. Anki skriver:

    Ser trevligt ut hos dig … och ganska lagom med snö 🙂 Vi har inte singel – men gårdsgrus … funkar ungefär likadant – sen är det gräsmatta utan gångar … inte alls kul att skotta. Jo, just det garageuppfarten är gamla plattor som ligger lite i olika höjd – inge bra snöskottningsyta det heller … 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.