Japp. Så var det dags. Dags för den där fågelräkningen igen. Sista helgen i januari, som alltid. Man räknar antal fåglar och antal arter vid sin fågelmatning och rapporterar in till SOF Birdlife Sverige.
För mig blev det sjunde gången. Nu börjar man få viss rutin. Och i år bjöd helgen på rejäl kyla och snö. Bra förutsättningar för många fågelbesök, tänkte jag.
Så jag laddade upp med allehanda godsaker – äpplen, russin, hackade talgbollar, fettstavar med rönnbär och mjölmask och inte minst ett gäng margarinklickar. De sistnämnda smetar man fast på en trädstam så blir hackspetten glad.
På grund av kylan serverade jag ovanstående meny ett par gånger om dagen. Plus några kilo solrosfrön.
Man kan tycka att när det gick åt så mycket mat borde det vara många besök. Och det var det ju. Men mest samma fåglar som flög fram och tillbaka. Så totalt sett blev det inte så många att rapportera. Men det spelade faktiskt ingen roll. I år var det så j-a kallt att jag faktiskt mest prioriterade att ge dem mat.
Av samma skäl – oresonlig kyla – hade jag heller ingen lust att stå utomhus och räkna särskilt länge. Så det blev mest inifrån husvärmen.
Koltrastar och björktrastar toppade listan i år. Som mest räknade jag ihop hela 18 koltrastar samtidigt. Och de satte i sig kopiösa mängder solrosfrön.
Som ni ser av bilden ovan hade jag en medhjälpare, reflekterad i fönsterrutan. Gunnar var mäkta intresserad av fågelbesöken. Men inte till så stor hjälp eftersom han hela tiden skulle gå ut på altanen för att titta närmare, vilket naturligtvis ledde till att samtliga fåglar flög iväg hals över huvud. Inte hjälpte han till med protokollet heller.
Vid några tillfällen pälsade jag på mig för att räkna vid matningen på framsidan, som inte kan ses inifrån. Det gav inte fler arter, men roliga iakttagelser. Till exempel hur många koltrastar som samtidigt ryms i det bruna trähuset med solrosfrön. Vid tillfället ovan tror jag de lyckades klämma in sig tre stycken, plus den på taket.
Framåt lunch på söndagen hade jag tröttnat på att sitta still och räkna koltrastar – så värst mycket annat hände ju inte i fågelväg – och tog en paus för att åka längdskidor i det soliga vädret.
Det visade sig ha en gynnsam inverkan på fågelräkningen. Med några timmars frånvaro av en störande räknare (jag) vågade sig flera arter fram där hemma, vilket gjorde att jag kunde lägga till bland annat nötväckan på min lista när jag så småningom stelfrusen stegade in hemma på tomten igen.
Allt som allt, med räkningen avslutad, landade jag i 8 arter och 34 individer. Inte så illa.
Några kom ihåg till nästa års räkning:
– fettstavar med rönnbär och mjölmask behöver inte införskaffas igen eftersom ingen var särskilt förtjust i det menyvalet
– fler äpplen så det räcker till både björktrastar och rådjur
– ta gärna med alla attiraljer på en gång, såsom kikare och kamera förutom protokollet, eftersom fågeljäkeln du vill studera eller fota lär hinna flyga iväg medan du hämtar grejerna
Bra gjort. Jag fick 9 arter och 37 individer.
GillaGillad av 1 person
32 individer, fördelade på 12 arter blev det här … så lite fåglar har jag nog aldrig haft tidigare år. Jag har också testat fettstavar med bär och med mjölmask, men de har inte alls varit populära här heller …
GillaGillad av 1 person
Nä du brukar ju ha fullt hus. Märkligt hur det kan variera.
Aha, du har samma erfarenhet av de där fettstavarna. Det var ju bra att veta.
Jag får väl lägga de resterande på marken så rådjuren gör processen kort med dem. 🙂
GillaGillad av 1 person
Wow, vilken läcker tallrik, det är ju nästan så att man vill hugga in på den själv! 🙂 Det är med den här fågelräkningshelgen som med julen, nu är den över och vi får vänta ett helt år till nästa. 🙂
GillaGillad av 1 person
Det var väl en bra liknelse, med julen. Extra träffande i år med allt snöande… 🙂
Ska prova ditt recept på morotskaka nästa gång, det verkar ju gynnsamt på räknarhumöret om inte annat.
GillaGillad av 1 person