De började utan mig

Jag har googlat och läst på om hur man ger sina sättpotatisar bäst förutsättningar att växa och frodas. När de senast måste i jorden för att man ska få skörd till midsommar, och när de i så fall senast måste läggas på förgroddning för att kunna sättas i jorden för att kunna ge skörd till midsommar. Ett himla bakåträknande, alltså.

Idag, 14 mars, var en bra tidpunkt att lägga på förgroddning. Då får potatisarna några veckor på sig för att odla groddar innan de ska i jorden senast 10 april för att vara klara till midsommar.

Så idag gick jag ut i garaget med mina äggkartonger, sparade för ändamålet, och grävde fram min potatispåse ur papperskassen där den legat sen jag köpte den. Svalt och mörkt. Så som potatis vill ha det för att hålla sig fin.

Men se där. En liten överraskning. De hade börjat utan mig.

Utan någon som helst hänsyn till alla fakta som internet tillhandahåller kring hur sättpotatis ska hanteras, hade de redan börjat gro. Där i mörkret, i sin papperspåse. Utan att fråga först.

Jahapp. Det hade jag inte räknat med i min tidplan. Men nåja. Det kan ju faktiskt ha en gynnsam effekt på tidsplanen. Om än att det innebär att vi får potatis redan till Kristi himmelsfärd istället för till midsommar. Med den här entusiasmen, så.

Hur som helst. Nu ligger de i sina äggkartonger, alla 32 potatisarna, för att groddarna ska fortsätta växa och bli kraftiga.

Och jag har ännu en gång lärt mig att mina planer inte spelar någon som helst roll när det gäller odling. Växterna gör som de vill i alla fall.

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till De började utan mig

  1. Bästa sättet att få tidig potatis är att sätta varje potatis överst i en liten kruka med jord eller på ett stort blomfat med ca 5 cm kanter . Knepet är att de aldrig får torka ut så man måste vara vaksam men istället bildar varje potatis både groddar och rötter och de får därför ett stort försprång. Så gör jag, men mina sättpotatisar som jag beställt har inte kommit än. Men jag brukar inte börja flrrän 1:a April.
    Lycka till!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.