Offer för fågelinfluensan

Fågelinfluensa. Jag har inte skänkt den många tankar, ska jag erkänna, sen den utgjorde hett nyhetsstoff för många år sen. Då med anledning av att människor riskerade att smittas.

Men i år är den vanligt, fågelinfluensan, har jag just fått veta. Fler och fler vilda fåglar drabbas, och smittar även tamfågelproduktionen. På Natursidan kan man läsa mer om det: Fågelinfluensan sprider sig snabbt bland vilda fåglar. Och det är onekligen läskig läsning. Även om vi människor inte ligger illa till denna gång.

Idag kom influensan dessutom påtagligt nära min egen vardag. En liten blåmes tackade för sig och dog, sittande på marken på baksidan, nästan inför ögonen på maken.

Vi såg den igår kväll vid vår fågelmatning, där den satt uppburrad och åt solrosfrön. Vi tänkte dumt nog att den nog mest frös, att det var därför den var uppburrad. Men i morse satt den på marken nedanför matningen, uppburrad och ointresserad av sin omgivning. Typiskt sjukdomstecken. Och strax efter var den död.

Om det inte vore så sorgligt är det nästan lite komiskt hur den dog – den har verkligen dött på stället. Tippat framstupa ned med näbben i backen. Pang bom.

Vi vet ju inte med säkerhet att det är fågelinfluensan. Men det är sannolikt. Så jag har rapporterat in fyndet till Statens Veterinärmedicinska Anstalt via deras formulär på rapporteravilt.sva.se. De vill gärna att man gör just det, rapporterar in, så de kan spåra fågelinfluensan och följa utbredningen.

Det kan bli tal om att skicka in den döda fågeln för undersökning och provtagning. I så fall skickar de hem förpackningsmaterial. Det kan ju bli en intressant uppgift att lösa, tänker jag. Jag får göra mitt bästa.

Ja jösses. Arma fåglar.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Offer för fågelinfluensan

 1. Det bästa är nog att ta den i en plastpåse och sedan en plastpåse till och försluta väl, sedan är det nog bra att stoppa den i frysen innan du skickar in den. Mesar och andra småfåglar har många sjukdomar de kan dö av bl.a. Salmonella. Ta bort allt som ligger under fågelmatningen och knyt ihop ordentligt och kasta i soptunnan. Mata inte mer nu. Tvätta dig ordentligt.
  Lycka till och hoppas inga fler dör.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Japp, många plastpåsar blir det. Och visst kan det vara salmonella, absolut.
   Tack för goda råd! Jag tänkte faktiskt detsamma, lägga ner matningen och sanera. Finns inget annat val. Vore hemskt om fler strök med.

   Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Tråkigt med lilla blåmesen, men det kan ju vara något annat än fågelinfluensa.
  Goda råd har du redan fått av Annemor – och det är nog klokt att sanera matningsplatsen – och kanske flytta den om du vill fortsätta mata nu …

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja himla synd om den. Det kan nog vara salmonella också, inser jag efter att ha läst på lite. Har plockat ned och rengjort matningsplatsen nu, ingen mer matning där. Har en annan plats lite längre bort som får räcka till för vårens behov. Har förstås inventerat även där, men inga sjuka fåglar tack och lov. Men fröautomaterna ska förstås rengöras även där snarast. Ja jösses vilket bök det blir ibland. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.